Balanç de l’estada de transició energètica

L’estada que hem dedicat a les energies renovables i al concepte de transició energètica a Faber ha estat una des les més especials que hem fet enguany. Especial pels residents que han vingut a Faber però també perquè esperem que aquesta estada sigui la primera d’altres que vindran relacionades amb aquest tema, un tema que produeix debats que ens concerneixen a tots i també a les generacions futures.

És per això que estem molt contents d’haver pogut organitzar aquesta estada de dues setmanes amb els cinc residents que van formar part del grup de treball. Ha sigut temps de treball individual amb professionals que compartien currículums excel·lents i projectes que ens obren portes a camps d’investigació punters. Creiem que és important recordar que els residents han estat aquí.

La primera, Andrea M. Vásquez, peruana d’ascendència quítxua de la Universitat de Columbia Britànica, té una llicenciatura en Enginyeria Forestal de la Universitat Nacional Agrària de La Molina i un mestratge de la Universitat de Columbia Britànica al Canadà. El seu projecte de doctorat en col·laboració tracta sobre com les societats occidentals i occidentalitzades han de comportar-se respectuosament quan interactuen amb els pobles indígenes i els seus territoris —llocs anomenats llar— davant de les indústries extractives. L’anàlisi es fa des de dues perspectives dels pobles indígenes de l’Amazònia.

Paul Behrens és professor adjunt d’Energia i Canvi Ambiental de la Universitat de Leiden, als Països Baixos. Behrens investiga les maneres en què les societats humanes poden prosperar dins de les limitacions ambientals, centrant-se en l’energia, l’alimentació i l’aigua. A Faber ha treballat en l’ús de models ambientals i econòmics a gran escala per investigar la influència de la transició energètica en l’ús del sòl.

Va venir també la Moon Sanghoon, des de Corea del Sud. El propòsit de la seva obra artística és permetre al públic prendre’s seriosament les qüestions energètiques; recorda que hi ha comportaments humans innecessaris. Però també sap que la gent no pot canviar fàcilment. Per això, va inventar Projecte Energètic amb l’objectiu de fer energia mentre vivim. Faber és una residència interdisciplinària, i per a nosaltres és important el desenvolupament de la ciència al costat de l’art i les humanitats.

La quarta en arribar va ser la Wen Hsia, que és una arquitecta practicant i professora visitant a la Universitat de Malaya i la Universitat de Tecnologia i Disseny de Singapur. El seu projecte de treball passa sempre per promoure el pensament lateral en el disseny dins seus i entre els estudiants. De fet, el seu projecte a la residència ha estat escriure articles sobre idees i pensaments d’arquitectura i pensament com a mitjà d’educar estudiants i joves dissenyadors.

Finalment, l’Emeric Duclaux, que es va graduar en agronomia tropical vinculada al desenvolupament i les accions humanitàries. Aquestes activitats li van fer descobrir l’agricultura local tradicional a Panamà, Uganda i les lluites dels barris marginals urbans a Manila, les Filipines. A través de l’agronomia i les ciències socials, es va mostrar cada vegada més interessat en la permacultura, ajudant-lo a comprendre les societats i el seu entorn com a sistemes. Va treballar per construir sistemes alternatius de producció d’aliments en l’agricultura urbana, promovent pràctiques agrícoles sostenibles i consum local per millorar la resiliència de les ciutats. Emeric està dissenyant un model d’avaluació de la vulnerabilitat de les societats i comunitats al col·lapse global. Adoptant un enfocament sistèmic, vol identificar els factors clau de la resiliència de les societats en un enfocament transdisciplinari. Com més eficaç sigui un sistema, menys vulnerable és.

Com sempre, hem tingut activitats educatives relacionades amb el tema de l’estada. En Paul Behrens, per exemple va impartir una classe d’ús energètic als nens de 12 anys de l’escola Petit Plançó d’Olot. Els estudiants treballen en projectes interessants relacionats amb l’eficiència energètica i l’energia a la llar. Els alumnes van aprendre sobre la gran quantitat d’energia que utilitzem cada dia, el que aquesta energia ha fet per nosaltres (viatges aeris, llarga vida, temps per rentar la roba a mà!) i per què necessitem la transició cap a les energies renovables.

Wen Hsia  va fer una xerrada a l’Escola Pia. Va explicar en què consisteix el procés de treball d’un arquitecte: consultar, dissenyar, documentar-se i construir, i va destacar, sobretot, que la part més difícil i crucial d’aquest procés és buscar la idea més adequada.

Com sempre, hi ha hagut temps per relacionar-se amb empreses, associacions, organitzacions i institucions de la zona. Els residents van assistir a la jornada sobre transició energètica que es va fer a Can Trona diumenge 11 de març. La millor descripció d’aquestes jornades la trobem en la crònica que el periodista Xavier Borràs va fer a Nació Digital: “El cicle té per objectiu donar opcions de consum energètic i mobilitat sostenible a la ciutadania perquè, amb petites accions del dia a dia, puguin reforçar la transició energètica.  I és que el canvi climàtic és una realitat inalienable que es preveu que s’intensifiqui amb els anys, plantejant una vida humana canviant i difícil per a les generacions del futur. Per suavitzar-lo, és necessari un canvi de model energètic que es desvinculi dels combustibles fòssils i les energies no renovables.  Seguint aquesta premissa, el cicle es desenvolupa en dues jornades, centrades en les energies renovables i la mobilitat sostenible.”

El grup també va visitar l’empresa LC Paper, on el conseller delegat, Joan Vila, els va fer una llarga explicació sobre com s’ha aconseguit assolir un nivell d’eficiència energètica gairebé total. És una experiència enriquidora i que omple de sentit l’estada en residència. Com no podia ser d’una altra manera, també van visitar l’empresa Wattia, on el soci fundador Franc Comino els va fer una llarga explicació sobre què hi fan, els processos de crear xarxes de bateries, l’estalvi i la cooperació en el món de les energies renovables.

Finalment, i pel que fa a mitjans, en aquest cas vam comptar amb la revista digital Esguard, que va venir a Faber per entrevistar cadascun dels residents de transició energètica.

Tanquem un altre període de Faber de manera més que satisfactòria i posem les bases per pensar com podem repetir una estada relativa a la transició energètica. El tema sempre serà del nostre interès i sempre tindrà debats oberts.