Balanç d’equador del període en residència “Rethinking School” dedicat a la innovació pedagògica

Han passat ja dues setmanes des que van arribar les primeres residents a Faber. El primer de tots va ser en Taylor Webb (del Canadà) i tot seguit van arribar la Sheelagh Mayes-Daniels i l’Angela Fitzgerald, ambdues australianes. El dia següent la Mary K. Bryson i la Janice Stewart van arribar en cotxe des de Barcelona. Totes dues són canadenques i juntament amb en Taylor formen part d’una nombrosa delegació d’aquest país que continuarà amb la Suzanne de Castell, la Michelle Stack i la Jennifer Jenson.

La professionalitat acadèmica ha estat un factor decisiu a l’hora de triar els residents, que en aquesta ocasió, durant aquest període en residència, són gairebé tots professors universitaris. També ho és la Jennie Schaeffer, que ve des de Suècia. Com a contrapunt, l’Alessandra Romeo, que ja ens va visitar durant el període d’urbanisme, ha continuat  amb el seu taller a l’Escola Pia d’Olot.

Encara és d’hora per fer una valoració global d’aquesta estada, hi ha residents que encara han d’arribar i tallers que s’han de muntar amb cura, però les activitats que hem anat fent han estat profitoses i signifiquen un pas endavant per a Faber en les seves relacions amb les universitats de Catalunya, en aquest cas la UdG, la UAB i la UVic.

La voluntat de Faber a l’hora de programar aquesta estada en residència era veure quines són les noves formes de pensar l’escola i l’educació arreu del món. És per això que hem parlat de polítiques educatives amb en Taylor Webb en un seminari a la Universitat de Vic, on hem comptat amb la presència d’un dels pares d’aquesta disciplina, el professor Stephen Ball. També hem parlat d’educació i salut en processos de càncer, amb Mary k. Bryson, i dels límits que hi ha entre joc i educació. Totes dues xerrades a la Facultat d’Educació de la Universitat de Girona. Jennie Schaeffer va explicar a l’ICE de la mateixa universitat la necessitat de repensar com distribuir els espais a primària.

Com es pot comprovar, hi ha una gran diversitat de temes que convergeixen en el desig de canvi, d’experimentació i de debat de conceptes que són presents i centrals en el món educatiu. La Sheelagh treballava amb el concepte de racisme i l’Angela en documentals sobre el primer any de treball com a professor. I així seguim amb Michelle Stack, que investiga com l’eurocentrisme i el neoliberalisme afecten els rànquings de valoració de les institucions educatives.

Les trobades amb altres professors de la comarca han estat informals però fructíferes. També els espais de discussió de projectes propis i aliens, tant de professors de secundària com de membres de l’UdigitalEdu, un grup de recerca de la UdG de caire multidisciplinari (format per investigadors de la Facultat d’Educació i Psicologia i per investigadors de l’Escola Politècnica Superior) que desenvolupa projectes en els àmbits de Creative Learning, STEAM and Social Change. La Marta Peracaula, l’Eduard Muntaner i en Jordi Freixenet van poder explicar el seu projecte a les residents.

Això només és la primera part d’una estada que també comptarà amb professors com Roxanna Pastor, que treballa sobre les primeres etapes escolars. Altres residents que ens visitaran són Pilar Cataño, Charo Altable, Anna Peña o Heike Freire. Més enllà de noms i de projectes, creiem que allò realment positiu és haver pogut mantenir una relació de proximitat i de col·laboració amb institucions que amb anterioritat han acollit residents de Faber. Residents que en moltes ocasiones estaven relacionats també amb el món educatiu: informàtics, artistes, enginyers, teòlegs, traductors i un llarg etcètera de professionals que han volgut compartir els seus coneixements amb professors i alumnes de qualsevol edat o ciutat.

Pensem que l’escola, com qualsevol institució, és tan viva com les persones que acull, com les persones que l’habiten. Aquest és també l’esperit de Faber, l’activitat de la qual depèn de les xarxes que siguem capaços de teixir al món, a Olot i a Catalunya.