Balanç de l’estada d’urbanisme

Quan ens vam plantejar fer una residència sobre urbanisme vam tenir clar que havíem de poder parlar de les ciutats més properes i de com el concepte de ciutat es modifica per adaptar-lo a les realitats amb què dialoga. Com es pot comprovar en el currículum i en els projectes que s’han reunit a Faber, s’abasten àmbits molt diversos, des de la comunicació sostenible entre ciutats fins a la necessitat de tenir en compte l’àmbit del benestar social. Entremig parlem de societats dinàmiques on l’art i la cultura tenen un espai clar, i també parlem de gestió d’ajuntaments o de medi ambient, per esmentar alguns dels camps amb què han treballat els residents. Els residents han parlat de tots aquests temes i no podria haver estat d’una altra manera. Els límits entre la teoria urbanística i la resta de formes de coneixement i d’actuació són cada vegada més prims i el diàleg i la cooperació esdevenen imprescindibles.

Això, que sobre el paper és fàcil d’escriure, hem intentat que a Faber esdevingui una realitat de manera transversal. No tan sols pel que fa al programa educatiu, que intentem que abasti al màxim d’edats i nivells possibles, sinó també tenint en compte la realitat econòmica, social i geogràfica del nostre entorn. Era el que pensàvem que havíem de fer quan vam plantejar dedicar l’estada a ciutats de menys de 100.000 habitants. És per això que la col·laboració amb l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i amb Dinàmig han estat tan importants. Els residents fan sortides de manera habitual a Olot i també a pobles del voltant com Castellfollit, Santa Pau, Besalú, Amer, Sant Privat o els Hostalets, però en aquest cas ha estat fonamental poder comptar amb l’ajut dels tècnics de la Vall d’en Bas per poder explicar quina és la realitat de la comarca.

Han estat dies molt intensos, conscients que la majoria dels residents volen conèixer la ciutat i el país i que porten una agenda d’activitats molt completa. La majoria d’ells han fet aquestes activitats a escoles i instituts. Mo Sirra, investigador freelance en pràctica d’art, disseny i comissariat de Bagdad, va explorar el nucli antic d’Olot amb un grup d’alumnes de 6è de primària del Cor de Maria. Alessandra Romeo, arquitecta paisatgista i artista de Sicília (Itàlia), va fer un taller de vuit hores a l’Escola Pia d’Olot amb l’objectiu de descobrir el paisatge urbà a través de la percepció d’una seixantena de nens de alumnes de 5è de primària. Clara Nubiola, artista i il·lustradora catalana,va fer una xerrada amb una part pràctica sobre les cartografies il·lustrades i el dibuix com a eina de pensament crític a l’Escola d’Art d’Olot. Maxwell Mutanda, arquitecte i educador de Zimbàbue, va anar a l’INS Castell d’Estela d’Amer on, mitjançant el dibuix, va intentar estimular la imaginació dels estudiants. Ghadeer Mansour, economista i urbanista dels Estats Units, va parlar a uns alumnes de secundària del Petit Plançó sobre el concepte de finançament de projectes de desenvolupament de ciutats.

S’ha d’aprofitar el temps, els residents han fet una ruta per la Vall d’en Bas arran de l’interès mostrat per Jessica Wurwarg, especialista en urbanisme i política de Nova York, i Angelina Davydova, periodista ambiental russa. En aquesta ruta van visitar el Mirador de Falgars d’en Bas; la granja mas la Coromina com a exemple de diversificació, educació i producte local; el taller de l’artista Jordi Traveria, que treballa el vidre. I després de dinar, una passejada pel nucli dels Hostalets d’en Bas i finalment una tornada tranquil·la per la carretera de la parcel·lària. Tot això, acompanyats dels tècnics de la Vall d’en Bas, en Xevi i la Maria i també l’alcalde, en Lluís Amat. A tots, moltes gràcies per la vostra amabilitat i predisposició. També el nostre agraïment a en Marc Muntanya, pastor i formatger de Santa Pau, per haver col·laborat en l’explicació de com funciona una explotació ramadera avui i aquí.

Els residents també han anat a conèixer el centre de documentació de l’Observatori del Paisatge i l’empresa Wattia. Espai Zero. En Franc Comino, com sempre, ha estat un magnífic mestre de cerimònies.

Els residents, a més, han col·laborat amb els tècnics de Dinàmig i els de Paisaje Transversal en una jornada explicativa de l’estat del nucli antic d’Olot. Quan parlem d’urbanisme no tan sols parlem d’infraestructures o de gestió de pressupostos i partides, parlem també de persones que habiten un espai, una història i un patrimoni. Brenda Parker, Negin Armioun, Aristofanis Soulikias, Monica Datta, Etienne Rouziès, Maria Sisternas i Sofia Royo ja coneixien l’Observatori del Paisatge, però van poder complementar la mirada sobre el nostre entorn amb una immersió profunda en els eixos de treball que s’estan duent a terme al nucli antic d’Olot.

De la mateixa manera, aquesta estada ha servit també per estrènyer els vincles de Faber amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Sempre hem entès els eixos de treball com a elements vius i en contacte amb altres parts de la gestió de la cultura i de la societat. Alessandra Romeo, Brenda Parker, Negin Armioun i Anne McCullogh han participat en diverses trobades explicatives amb els tècnics del Consorci.

Finalment, Monica Datta i Aritofanis Soulikias han fet propostes de treball en solitari de més llarg recorregut que rebrem durant les properes setmanes. Això complementa la idea de la residència viva que ja hem assajat amb l’exposició de la Clara Nubiola. Brenda Parker ha impartit la conferència: “Urbanismes feministes utòpics? Dicotomies desafiants i determinisme” al Centre d’Història de la Ciència (CEHIC) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Volem agrair en tot moment les facilitats que ens han posat tant en Joel Piqué com la UAB.

Tanquem aquesta estada d’urbanisme amb un balanç més que satisfactori. No tan sols pels objectius assolits, també perquè cada estada ens serveix per assajar activitats noves i formes de treball en equip i en relació amb altres institucions. Estem especialment satisfets de la cooperació amb l’Observatori del Paisatge, que en tot moment es va mostrar obert a participar en activitats i a proposar noms de residents. Clara Nubiola, per exemple, inaugurarà la seva exposició “He caminat tots els carrers d’Olot” (el 10 de febrer a les 11.30 h a Can Trincheria), treball sorgit arran de la seva estada a Faber.