Faber, la Residència d’Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya a Olot ha acollit prop de quaranta bibliotecaris participants en el projecte Bibliowikis. Aquesta iniciativa d’Amical Wikimedia treballa per apropar la Viquipèdia a la ciutadania i als professionals de les biblioteques. Amb la presència de Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, i Àlex Hinojo, director de projectes d’Amical Wikimedia i resident de Faber al gener, els bibliotecaris han celebrat la seva trobada anual a les instal·lacions de Faber al llarg del matí d’avui divendres.

La Viquipèdia i les Biblioteques tenen la mateixa missió: facilitar l’accés al coneixement. El Viquiprojecte Bibliowikis és una iniciativa d’Amical Wikimedia que, juntament amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i d’altres xarxes de biblioteques dels països catalans, vol apropar la Viquipèdia i els seus projectes germans a la ciutadania i als professionals de les biblioteques. El projecte va començar el 2012 i ja n’hi ha més de 200 biblioteques actives a la Viquipèdia.

Com passa amb la Viquipèdia, el projecte s’articula amb molta flexibilitat. D’entre totes les possibilitats de col·laboració, cada biblioteca tria l’activitat o projecte que millor s’adapta a la seva realitat i al seu entorn. Des d’editar directament la Viquipèdia o organitzar un petit taller de formació en edició wiki per als usuaris fins a fotografiar i documentar els monuments del municipi. A més a més, de tant en tant s’organitza un projecte conjunt entre totes les biblioteques.

Faber acull la trobada anual de Bibliowikis d’acord amb un dels seus eixos de treball, que és atreure talent i afavorir-ne la interacció. En aquest sentit, Francesc Serés, director de la residència, ha donat la benvinguda als participants en la trobada i els ha explicat el projecte de Faber. Posteriorment, els mateixos residents de Faber s’han trobat amb els assistents per tal que poguessin conèixer de primera mà el dia a dia de Faber.