Mary Condren | Educadora, escriptora, teòrica i activista

Aquestes poques paraules no poden expressar el gran regal i el privilegi que vaig tenir d’assistir a la residència sobre feminismes de Faber. Tot i tenir un doctorat per la Universitat de Harvard i estar associada al Trinity Collegede Dublín, durant els darrers trenta anys, des que vaig tornar a Irlanda, he estat essencialment adjunta en diverses institucions i escriptora a temps complet. El meu treball és interdisciplinari: sexe, religió i cultura: una combinació que fa que sigui difícil trobar un lloc a temps complet per la meva feina.

Per tot això, la gran varietat de disciplines acadèmiques, professions artístiques, cultures i grups d’edat que formaven part del grup de residents al qual em van convidar a l’octubre i novembre de 2017 va ser un regal magnífic per mi i el meu treball. Atesa la situació política a Irlanda, i especialment els 35anys de guerra civil que vam experimentar a la nostra petita illa, la qüestió de “canviar la narració” ha estat principal en les meves activitats acadèmiques. En particular, aprofitant les petjades rastreja des d’una Europa antiga centrada en matrius, la meva esperança ha estat la de trobar símbols, artefactes, relats i discursos que desafien l’hegemonia dels discursos centrats en el guerrer i hipermasculinitzats, que comprenen el que ara anomenem“mitologia celta”.

Mitjançant festivals, jornades d’estudi, tallers i altres mitjans de comunicació, em vaig centrar en la figura de Brigit —deessa, santa, figura del folklore— les tradicions vivents encara són palpables a Irlanda i més enllà. Vaig sentir una gran alegria quan Francesc ens va portar al poble, el lloc de naixement de l’actual president de Catalunya, Carles Puigdemont, només per trobar una bella escultura erigida de Santa Brígida el 2007! Francesc m’ha enviat, doncs, més fotografies que indiquen que les tradicions de Santa Brígida són vives i també en altres llocs del vostre país.

Per descomptat, no es tracta d’intentar recuperar una visió del món medieval, ja que darrere de la figura de Santa Brígida hi ha els pous profunds de la vella Europa centrada en matrius que els intel·ligents primers monjos pelegrins irlandesos van imposar a la figura històrica que probablement vivia al segle V. La meva esperança per al futur és que altres treballs establiran les profundes connexions que existeixen entre la cultura irlandesa i la catalana, i que podria tenir el privilegi d’assistir a aquestes exploracions al vostre país de nou en un futur.

La meva sincera gratitud a aquells que han fet possible una experiència tan rica i sorprenent.