El 16 d’octubre se’n va anar el darrer resident del període sobre creences religioses, l’Adam Morris. Ha estat un mes en residència ben aprofitat. Els deu residents que ens han visitat han compartit els seus coneixements en escoles, instituts, universitats i centres culturals. Un total de dotze activitats de retorn adreçades a estudiants i a públic en general. Intercanvi diari d’experiències entre residents. Quatre setmanes intenses i amb molta feina feta. És l’hora de fer-ne el balanç.

Els primers d’arribar van ser Tiina Kristoffersson, Víctor Pallejà, Susan J. Palmer  i Roy Horovitz. Tiina Kristoffersson (Finlàndia) és directora d’un teatre musical a Hèlsinki i també dissenya rosaris protestants sota una marca comercial (The House of Kristoffer), va fer una xerrada a un grup d’alumnes de l’INS Malagrida sobre el seu país i les seves religions. Víctor Pallejà (Catalunya), arabista i islamòleg, estudiós i viatger, expert en pensament islàmic i història de les religions, va fer dues activitats: una a l’INS Bosc de la Coma, on va parlar als alumnes de què és l’islam, i una conferència a Can Trincheria  titulada “Comprendre l’islam al segle XXI”. Susan J. Palmer (Quebec), escriptora, investigadora, editora, professora i sociòloga especialitzada en nous moviments religiosos va anar —acompanyada de la seva arpa— a l’escola Pia d’Olot per explicar les característiques d’un nou moviment religiós: el moviment internacional raelià. I Roy Horovitz (Israel), actor, director i dramaturg, va oferir un taller sobre religió i teatre a l’escola Cor de Maria d’Olot.

Una setmana després, van arribar Paul Gifford, Meera Kachroo, Elena Kalmykova i Stephen Plant. Paul Gifford (anglès resident a Etiòpia), professor emèrit de Religió, va fer una conferència a la Universitat Pompeu Fabra sobre “Què és la religió. Reflexions des d’Àfrica” i un seminari a la Universitat Ramon Llull sobre cristianismes a l’Àfrica subsahariana. Meera Kachroo (Canadà), etnògrafa, investigadora i professora de Religions del sud d’Àsia, va parlar als alumnes de l’INS Castell d’Estela d’Amer sobre els principis del Hatha Yoga (ioga de la força) tradicional, incloent-hi la disciplina, els vots, l’ètica i la salvació, i va contrastar-lo amb alguns aspectes de la comercialització i la política cultural del ioga contemporani. Elena Kalmykova (Rússia), filòsofa de la religió, va fer una xerrada a l’escola Petit Plançó sobre la investigació de la religió, dividida entre l’estudi de les pràctiques i l’estudi de les creences. Stephen Plant (Regne Unit) és teòleg i sacerdot anglicà, membre de la Universitat Trinity Hall, de Cambridge, on ensenya Teologia Cristiana i Ètica, i va oferir una conferència a la facultat de lletres de la Universitat de Girona sobre la teologia protestant de Martí Luter i les conseqüències socials i culturals que va tenir

I l’última resident d’arribar va ser Sandra J. Ceas (Estats Units), artista, educadora i practicant de justícia social en les arts de Colorado, que va participar en la Fira del Dibuix d’Olot amb la creació d’un gran mural a terra —amb la col·laboració de la gent que passava per allà— fet a partir d’elements molt diversos provinents de la natura i dels carrers.

Així doncs, han estat —com hem dit al començament— unes setmanes ben intenses, plenes d’activitats que han permès, una vegada més, que els residents a Faber treballin a Olot i fora d’Olot, dins i fora de la Garrotxa, i també a Girona i Barcelona.

Ara ha arribat el moment de centrar-nos en l’estada de feminismes, que començarà dilluns que ve, dia 23. I no, no ens oblidem de les residències del 2018, en les quals també estem treballant: urbanisme, matemàtiques, transició energètica, pedagogia i robòtica. I potser alguna sorpresa.

Gràcies a tots els professionals i les institucions que han estat al nostre costat durant aquesta estada, continuem fent camí al vostre costat.