Stephen Plant | Teòleg i sacerdot anglicà

Quan vaig presentar la sol·licitud per anar a la Residència Faber, vaig planificar escriure un capítol d’una biografia del teòleg Karl Barth que cobria el tumultuós any 1933, en què va ser atrapat per resistir els esforços nazis per intimidar les esglésies a la submissió. En un pamflet famós el 1933 —que va vendre 37.000 còpies l’any abans que els nazis ho prohibissin—, Barth va escriure que enmig d’una crisi política, el que era convenient fer per un teòleg era “continuar la teologia i només la teologia… com si no hagués passat res”. No és que la política no importés, sinó que l’oposició de Barth provocaria la seva expulsió d’Alemanya el 1935. Però en un període de trastorn polític que l’Església i el món necessiten els teòlegs és una teologia millor, més clara i més fidel .

Aquesta residència ha coincidit amb el referèndum de la independència de Catalunya i amb una vaga general. Quan vaig veure la gent d’Olot votant i uns dies més tard manifestant-se pacíficament a la ciutat en contra de la violència, em va sorprendre la coincidència d’alguns dels temes que investigo amb esdeveniments que s’estan produint al meu voltant.

Vaig arribar a Olot per allunyar-me de la vida quotidiana, per pensar sense interrupcions. Va resultar que la vida també passa aquí i amb gran immediatesa i importància. Vaig venir a escriure la història, només per trobar la història. No em vaig planejar que en un capítol d’un llibre sobre un teòleg cristià que intentava ser fidel a les seves conviccions a l’Alemanya nazi, un eix de llum del sol català il·luminés el que veig.