Bernat Romagosa | Enginyer de programari

Treballar en remot és una de les prediccions futuristes que ens plantejaven les revistes tecnològiques de principis de l’era digital. Equips formats per gent d’arreu del món podrien col·laborar en projectes conjunts  sense necessitat de sortir de casa, sempre mitjançant aquells videotelèfons de les pel·lícules de ciència ficció que, sense ni tan sols haver passat per les nostres llars, ja han quedat obsolets i substituïts per aplicacions de videoconferència.

El nostre projecte, microBlocks, no existiria si aquesta predicció no s’hagués acomplert. Els tres integrants del projecte treballem a distància, repartits entre dos continents i tres països diferents, i ens reunim virtualment amb regularitat per discutir els propers passos a seguir i posar-nos al dia sobre la feina que ha anat fent cadascú. Si bé és cert que Internet ens ha possibilitat treballar junts des de diferents punts de la geografia mundial, també és cert que el ritme del projecte és, necessàriament, força més lent que quan es comparteix un mateix espai. És per això que, sempre que hem coincidit en alguna conferència, hem procurat trobar-nos una mica abans o després de l’esdeveniment per poder esgarrapar algunes horetes de feina conjunta.

Així doncs, quan en Toni Moreno em va parlar de la possibilitat de reunir l’equip de microBlocks a Faber durant una setmana, vaig pensar que seria una gran oportunitat per treballar junts i tirar endavant el projecte. La residència, però, no només ens ha servit per fer avançar el projecte més enllà del que ens havíem imaginat. Hem tingut estones per passejar per la Fageda, visitar Olot, discutir el futur de microBlocks i conèixer els projectes de la resta de residents, amb qui de seguida ens vam entendre i amb qui hem compartit apassionants converses sobre tot tipus de temes.

Per a nosaltres ha estat també importantíssim comptar amb gent interessada en provar el nostre llenguatge de programació, que han estat tota la setmana ajudant-nos a preparar activitats per a Robolot, informant-nos d’errades, proposant millores o, inclús, esbossant alguns exercicis per a les escoles.

Més important que tot això, però, ha estat la cohesió que ens ha aportat el fet de compartir una setmana de convivència. Durant una sobretaula xerràvem sobre els camins que han dut a cadascú a aventurar-se a perseguir la seva passió, i ens adonàvem que tots els residents teníem més en comú del que ens pensàvem.

Tot això, coronat amb les visites a unes quantes escoles d’Olot, la nostra participació a Robolot i els increïbles paisatges de la Garrotxa, farà que recordem aquesta setmana a Faber com un dels moments més importants per al nostre projecte i el nostre equip.