Els finals d’any sempre ens motiven a fer balanç i a valorar els mesos passats. Tot i que Faber no va obrir les portes oficialment fins al setembre, els mesos previs van ser de treball intens fins a assolir l’objectiu de posar en marxa aquest projecte de residència únic a Catalunya. Amb l’impuls de l’Ajuntament d’Olot i el Departament de Cultura de la Generalitat, en aquests quatre mesos han passat per Faber setze residents, que han participat en diferents activitats obertes al públic. Des de la residència també s’han concertat desenes de reunions amb organitzacions molt diverses per donar a conèixer el projecte i per establir vincles de cara a programar nous períodes de residència. En resum, quatre mesos d’intensa activitat pública precedits de molts altres de preparació.

El 12 de setembre va començar el primer període de residència, durant el qual van passar per Faber set residents, tots relacionats amb l’àmbit de la creació literària: Anna Ballbona, periodista i escriptora catalana; Philip Hoare, escriptor britànic; Noufel Bouzeboudja, professor i escriptor de la Cabília; Satu Ekman, traductora finesa; Jorge Galán, escriptor d’El Salvador; Erga Netz, productora de televisió i escriptora, i Anzhelina Polonskaia, escriptora russa. Més enllà del projecte personal que cadascú d’ells va desenvolupar durant les setmanes d’estada a Faber, tots els residents van implicar-se en activitats de retorn, que en aquesta primera estada van consistir bàsicament en atenció als mitjans i a organitzacions diverses per tal d’explicar el dia a dia del projecte des del punt de vista dels residents.  A més, es va organitzar una primera activitat oberta, una xerrada de la traductora finesa Satu Ekman. Tot i això, la cita més destacada d’aquest període va ser la presentació de Faber davant la premsa del 22 de setembre, amb la presència de periodistes de mitjans locals, nacionals i estatals, i amb la participació del director de Faber, Francesc Serés; el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i tots els residents del moment.

Pel que fa al segon període del 2016, que es va iniciar el 24 d’octubre, es van rebre fins a nou residents, vinculats a àrees com ara la traducció (la traductora finesa Kristiina Drews i la periodista i traductora catalana Valèria Gaillard), la narrativa (l’escriptor i periodista de la Cabília Salem Zenia i l’escriptor i professor escocès David Manderson), l’assaig polític (l’historiador, escriptor i professor gal·lès Andrew Dowling), la dramatúrgia (els dramaturgs Llàtzer Garcia, català, i Roy Horovitz, israelià), la memòria (l’escriptora catalana Marta Marín Dòmine) i l’assaig artístic (l’escriptor cubà Iván de la Nuez). En aquest segon període, si bé l’atenció als mitjans encara va ser destacable, els residents es van poder implicar més en activitats públiques, com ara la conversa entre els historiadors Andrew Dowling i Jaume Claret sobre el procés sobiranista català; la xerrada de David Manderson sobre la situació sociopolítica a Escòcia, la de Kristiina Drews sobre els trucs i les trampes la traducció literària o la d’Iván de la Nuez al voltant de l’arribada de Donald Trump a la presidència d’Estats Units. Faber també va impulsar altres activitats per a col·lectius específics, com ara la visita de la traductora i periodista Valèria Gaillard a l’Institut Bosc de la Coma o la reunió de bibliotecaris per debatre sobre el projecte Bibliowikis.

A banda dels períodes de residència i de les activitats protagonitzades pels mateixos residents, des de Faber s’han propiciat nombroses trobades amb associacions i organismes d’àmbits molt diversos per tal d’explicar el projecte i de buscar vies de col·laboració. Més enllà del treball amb els tècnics d’educació, cultura, acció social i promoció econòmica de la ciutat d’Olot, s’han concertat reunions amb representants d’entitats com ara On Són les Dones?, Amical Wikimedia, Fundació RCR Bunka, Arcàdia Editorial, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana o la Filmoteca de Catalunya, entre moltes altres.

Evidentment, el treball del 2016 ha servit també per posar les bases del que serà el 2017, quan es preveu que Faber comenci a avançar d’una manera més consolidada. Per això, s’han planificat els quatre períodes inicials que constituiran el gruix de l’activitat de l’any vinent, i se n’han esbossat d’altres que s’acabaran de concretar en els propers mesos.

Malgrat que ens haguem aturat momentàniament per valorar l’any que ara acabem, aquests darrers dies de desembre no hi temps per descansar a les oficines de Faber. El 15 de gener comença un nou període de residència, que portarà a Olot nous professionals per treballar en el seu projecte personal i oferir alhora activitats de retorn a diferents llocs de les comarques gironines i de la resta de Catalunya. En els propers dies us els presentarem en detall; continueu atents a les novetats del blog i de les xarxes de Faber.

Fins aleshores, que tingueu una bona entrada d’any. Us desitgem un 2017 tan ple d’activitats felices com les que marca la nostra agenda!