Ahir diumenge van marxar els últims residents d’aquest segon període de residència que va començar el 24 d’octubre. Un cop més, hem pogut gaudir de quatre setmanes intenses i enriquidores, i de la mateixa manera com els qui treballem a Faber n’hem sortit més desperts i inquiets, esperem que tots aquells que hagueu participat en les activitats d’aquest mes també n’hagueu pogut treure el mateix profit.

La segona estada de Faber va començar amb una barreja força heterogènia: un historiador gal·lès (Andrew Dowling), una traductora i periodista catalana (Valèria Gaillard), un escriptor escocès (David Manderson), un actor i director teatral israelià (Roy Horovitz) i un dramaturg català (Llàtzer Garcia). La compenetració i el bon humor van ser una constant al llarg dels dies que van conviure tots cinc, i el públic garrotxí va ser-ne testimoni en les xerrades que van dur a terme el gal·lès i l’escocès a Olot. Per la seva banda, Valèria Gaillard, l’única resident que ha romàs a Faber durant tot el període, va explicar davant d’una vintena d’alumnes de l’institut Bosc de la Coma la seva feina diària com a traductora i periodista literària.

Una traductora finesa (Kristiina Drews), un assagista i comissari d’exposicions cubà (Iván de la Nuez), una traductora i escriptora catalana (Marta Marín Dòmine) i un escriptor de la Cabília (Salem Zenia) van substituir els quatre residents que ja havien tornat cap a casa. Aquest nou grup també va poder oferir activitats en forma de xerrades a Can Trincheria d’Olot, seu de l’Institut de Cultura: Kristiina Drews va parlar dels reptes i la feina diària d’un traductor literari, mentre que Iván de la Nuez va oferir la seva visió sobre l’arribada de Donald Trump a la presidència nord-americana i sobre la incapacitat de la classe intel·lectual de preveure-ho. En totes dues ocasions, es va completar l’aforament de Can Trincheria amb un públic molt participatiu, d’edats i procedències diverses, cosa que ens omple especialment de satisfacció.

Aquests cinc residents també van tenir l’oportunitat d’interactuar amb la quarantena de bibliotecaris que va assistir a la trobada anual de Bibliowikis que Faber va acollir divendres 18 de novembre. La reunió d’aquest projecte d’Amical Wikimedia que busca apropar la Viquipèdia a la ciutadania i als professionals de les biblioteques va estar conduïda per Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, i Àlex Hinojo, director de projectes d’Amical Wikimedia i futur resident de Faber. La trobada va incloure un dinar en què els assistents van poder conèixer el funcionament d’un equipament com Faber de la mà del seu director i dels mateixos residents.

La instantània que ens queda d’aquesta segona estada és la d’un grup divers i ric que s’ha implicat molt en el retorn a la societat que s’espera dels residents a Faber, i des d’aquí volem aprofitar per agrair-los la seva dedicació. El projecte de la residència està basat en el retorn cultural i social, un retorn en què és clau la interacció entre els diversos agents que es troben a la residència, i aquesta segona estada ha estat un bon exemple d’aquest treball incipient de relació entre residents, societat i institucions que tot just ha començat.