Balanç de l’estada feminismes

El 20 de novembre se’n va anar la darrera resident del període que, amb el títol genèric Feminismes, va començar el 23 d’octubre. Ha estat un mes en residència molt ben aprofitat, des del punt de vista professional però també humà. Les disset residents que ens han visitat han compartit els seus coneixements en escoles, instituts, universitats i centres culturals. Un total de dotze activitats de retorn adreçades a estudiants i a públic en general. Intercanvi diari d’experiències entre residents. Quatre setmanes intenses i amb molta feina feta però que també ens deixen la sensació que això que ha passat a Faber és important, que hi ha hagut un rerefons personal, ple d’amistat i de reconeixement mutu. L’intercanvi d’experiències entre les residents ha estat una constant de la residència, sense aquests espais i temps compartits els progressos que s’han fet en els projectes haurien estat molt menors. És l’hora de fer-ne el balanç.

Les primers d’arribar van ser Patricia de Souza, Erika Ruonakoski, Ayu Saraswati, Kathleen McNerney, Susie Hammond, Jenn Díaz, Bipasha Baruah i Mary Condren. Patricia de Souza (Perú), escriptora i traductora, va fer una xerrada a l’escola Lluís Castells (Riudaura) als alumnes de 12 anys sobre la seva experiència com a escriptora, i una altra a Can Trincheria sobre el paper de les dones en la literatura. Ayu Saraswati (Hawaii), escriptora, professora associada i assessora de postgrau en Estudis de Dones a la Universitat de Hawaii, va fer dues activitats sobre sarcasme i assetjaments en xarxes socials: una als alumnes d’anglès de l’Escola Oficial d’Idiomes d’Olot i una altra als estudiants del màster interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (iiEDG) de la Universitat de Barcelona. Kathleen McNerney (Estats Units), professora emèrita d’Estudis Hispànics i Estudis de Dones a la Universitat de West Virginia. Les seves publicacions inclouen literatura llatinoamericana, castellana i francesa, però la majoria se centren en les escriptores catalanes. Va protagonitzar una conferència que sobre les seves darreres traduccions (Caterina Albert i Maria-Mercè Marçal) a la Universitat Oberta de Catalunya. Bipasha Baruah (Canadà) va oferir una conferència titulada “Injustícia renovable? Una perspectiva global sobre l’ocupació de la dona en l’energia neta” a l’INS Castell d’Estela d’Amer. Estem molt contents de veure com totes aquestes activitats han tingut una rebuda magnífica, el nostre agraïment a les residents i també a les persones que ho han fet possible. El compromís de Faber de crear vincles entre persones és part fonamental del nostre eix de treball. Sense totes aquestes persones, Faber no tindria sentit.

Uns dies més tard, van arribar Kate Good, Raisa Jurva, Marta Roqueta, Viktoriia Panova i Fina Sanz. Kate Good (Estats Units) va parlar als alumnes de batxillerat de l’INS Bosc de la Coma (Olot) sobre com fer un treball de recerca. Raisa Jurva (Finlàndia), investigadora en Estudis de Gènere a la Universitat de Tampere, va parlar als alumnes de l’Escola Pia d’Olot de perspectives feministes sobre relacions heterosexuals . N’hem après molt, i n’hem après també de la Marta Roqueta (Catalunya), editora de Zena i columnista, que va oferir un taller obert al públic en general sobre gènere, raça, orientació sexual i discapacitat en la cultura popular; i de la Fina Sanz (País Valencià), psicoterapeuta, sexòloga, pedagoga, formadora i escriptora, que va oferir un taller sobre vincles afectius per a la convivència a un grup de treballadors del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. 

I en tercer lloc, va arribar Sameena Azhar (Estats Units), treballadora social, investigadora i doctora a l’Escola d’Administració de Serveis Socials de la Universitat de Chicago, que va oferir una conferència a la Universitat Autònoma de Barcelona sobre les vides secretes dels Hijra: com els Hijra VIH-positius i les persones no conformes ni amb el gènere masculí ni amb el gènere femení a Hyderabad, l’Índia, es defineixen i redefineixen. I Klara Rëgno (Suècia), investigadora i professora feminista especialitzada en el camp del gènere, la gestió i l’organització, va anar a l’Escola Cor de Maria d’Olot a parlar sobre gènere, feminisme, organització i lideratge. Queda molt camí per recórrer en els àmbits que hem anat esmentant. Som conscients de la importància d’establir criteris d’estudi homologats internacionalment, de la necessitat d’importar el talent que ens permeti entendre fenòmens que són globals però que es declinen localment en formes molt diverses.

En estades més curtes van venir les periodistes Catalina Gayà, Laia Seró i Bel Olid, que van ajudar a contextualitzar els treballs de la resta de residents.

Cal fer esment de les jornades de portes obertes que s’han organitzat. Les residents presentaven el seu projecte a la resta de companyes i al públic en general. Les catorze presentacions van ser interessantíssimes, podeu consultar l’estada de feminismes per veure quins eren els projectes de cadascuna de les residents. Hi ha hagut moltes altres activitats, la recerca d’informació de Mary Condren o de Kathleen McNerney o les entrevistes que va fer Viktoriia Panova gràcies a la col·laboració de Dinàmig.

Com sempre, hem fet visites a Girona, Besalú, Castellfollit de la Roca, la Vall d’en Bas i Santa Pau. Hi ha hagut temps per tot.

Així doncs, han estat —com hem dit al començament— unes setmanes ben intenses, plenes d’activitats que han permès, una vegada més, que els residents a Faber treballin a Olot i fora d’Olot, dins i fora de la Garrotxa, i també a Barcelona.

Ara ha arribat el moment de centrar-nos en les estades del 2018: la primera, sobre urbanisme a les ciutats petites i mitjanes, començarà el 10 de gener. Les seguiran quatre estades més: matemàtiques, transició energètica, pedagogia i robòtica. I algunes estades individuals entremig .

Gràcies a tots els professionals i les institucions que han estat al nostre costat durant aquesta estada, continuem fent camí al vostre costat.