Anna Matveeva | Escriptora, periodista i editora

La setmana en Faber a Olot va ser absolutament encantadora i molt productiva per a mi!

Vaig posar el toc final a la meva nova novel·la Every Hundred Years i vaig començar a escriure un primer conte per a una nova col·lecció. La naturalesa fantàstica de la Garrotxa m’ha inspirat molt. Vaig sentir l’energia dels volcans, ‘tot i que estan dormint des de fa mil anys! 

Aquí, a Faber, un escriptor es va convertir per a mi en una estrella guia: Julio Cortázar, el meu ídol des de la joventut. Per què i com? Això és màgia de Faber! Vaig conèixer aquí una altra resident, Marta Jordan, una traductora de Polònia, una senyora increïble i extraordinària. Marta era traductora d’obres de teatre i contes de Cortázar, a més de ser amics. T’ho pots imaginar? Per a mi sona com si algú fos amic de John Lennon. Encara més! Hem parlat molt de Cortázar —així que el geni de l’Argentina va combinar Rússia i Polònia a la fabulosa Catalunya. Com que jo també sóc periodista, vaig decidir fer una entrevista a Marta per a un mitjà de comunicació rus— i la vam fer aquí, després de llargs dies de treball, de caminar i de parlar.

Per cert, aquí “vaig conèixer” un altre geni català, no escriptor, sinó escultor i pintor, Josep Maria Sert, que va ser un estimat espòs de Misia Sert, l’heroïna del meu recent llibre, Picture Girls (dedicat als models de grans artistes de el passat, des de l’antiga Phryne fins a Gala Dalí). Sert va ser enterrat a Vic, així que vaig somiar amb visitar aquest meravellós lloc i la residència em va donar aquesta oportunitat. Totes les persones a Faber van ser molt amables, atentes, acurades i servicials amb mi i amb els altres residents! EStic contenta d’estar de tornada aquí…