Luca Calafati | Doctorand en Ciències Urbanes, Universitat de Milano-Bicocca

Vaig participar a Faber en la residència temàtica sobre Desenvolupament Local. Vaig arribar a mitjan gener i m’hi vaig quedar deu dies. Per al meu doctorat estic treballant en la planificació estratègica “alternativa” juntament amb un grup d’investigadors del Regne Unit, principalment amb seu a Manchester, conegut com el Col·lectiu d’Economia Fundacional. Tinc la meva base a Milà i no és fàcil conèixer-los, així que quan em van parlar de Faber vaig contactar amb Karel Williams, l’investigador principal del grup, per reunir-nos a Olot. A tots dos ens va semblar una gran oportunitat per concentrar-nos en part de la feina que estàvem fent i per intercanviar experiències  amb altres professionals del desenvolupament i investigadors.

En aquell moment estàvem en un punt crucial de la nostra investigació en Morriston (una petita ciutat de Swansea, Gal·les). Ja havíem fet el treball de camp, algunes redaccions i algun desenvolupament metodològic/teòric. No obstant això, atesos els nostres altres compromisos, el treball avançava lentament. A més, donada la naturalesa experimental de la investigació, realment necessitàvem una retroalimentació informada de fora del nostre cercle.

Faber va ser un veritable punt d’inflexió en aquest sentit. L’ambient relaxat i agradable de l’hotel va ser perfecte per a un treball concentrat (un gran aplaudiment a Faber, per ser súper amigable i professional). Alhora, la ciutat d’Olot i els seus voltants oferien espais relaxants. A més, la residència Faber ens va permetre conèixer altres professionals i investigadors dedicats al desenvolupament i amb els quals vam mantenir una conversa molt interessant. D’aquestes converses, vam obtenir no només tota la retroalimentació que necessitàvem per a la nostra investigació, sinó també idees sobre la política i la cultura local, que han enriquit veritablement tota l’experiència.

Com a resultat, deixem Faber amb més feina feta de la que ens vam platenjar i amb contactes rellevants per a futures investigacions i projectes. I tot això ho hem aconseguit sense la sensació habitual d’esgotament que s’obté després d’una setmana de treball dur. Bé, només puc recomanar la Residència!