Irene García | Professora adjunta i escriptora

Quan vaig arribar a Olot per passar vuit dies a la Residència Faber, no estava gaire segura del que experimentaria. Aquesta era la meva primera residència i no estava gaire segura de com funcionaria. Vaig arribar a Faber com a acadèmica, especialitzada en moviments de població i contactes interculturals en l’època víkinga. Treballant amb assentaments víkings lluny de les terres natals escandinaves i faig investigacions que combinen fonts toponímiques, arqueològiques i històriques. Sabia que a Faber interactuaria amb gent de moltes disciplines i, a causa de la naturalesa interdisciplinària de la meva investigació, em va semblar una perspectiva emocionant.

Durant aquesta residència temàtica de Polítiques de Diversitat, m’he compromès diàriament amb artistes i acadèmics brillants que aborden aspectes de la diversitat cultural des d’angles molt diferents. El que he rebut de les meves interaccions amb ells supera amb escreix tot el que podria haver imaginat abans de venir a Faber. Realment no era conscient de com la meva perspectiva s’acabaria transformant, i com la meva experiència de vida s’acabaria enriquint arran del contacte amb els altres residents.

També hi va haver molt de temps per al treball en solitari. Potser aquest va ser un dels aspectes fascinants d’estar a la residència: hi havia temps. Havia triat un projecte que em feia por que no fos factible en un període de vuit dies, però els nivells de productivitat que podia arribar amb només el so de la piscina exterior i les vistes de les verdes muntanyes des de la meva finestra significaven que havia acabat el treball que vaig venir a fer aquí. El temps és una cosa tan preciosa, tan difícil de trobar en les esquerdes de la meva rutina habitual, que atresorava cada moment de silenci a Faber, on tenia temps per pensar i escriure.

La millor part de la Residència Faber, per molt productiva que hagi arribat a ser, és la comunió amb els altres residents. Cada dia compartíem tantes idees, tantes discussions, tantes històries. He après tant dels meus companys residents que estic en deute amb ells per tot el que m’han donat. Provinents d’orígens molt diversos, hem trobat en cadascun de nosaltres punts en comú, preocupacions i creences tan fortes que ràpidament vam desenvolupar un grau de proximitat que ens va sorprendre a tots. Des del feminisme, la colonització i l’opressió de les minories fins al multilingüisme, la religió i el paper de les arts i l’acadèmia en el món en què vivim; no ha quedat cap tema sense tocar.

El professionalisme, l’amabilitat i la visió de l’equip de Faber Residency que va treballar tan dur per reunir els residents mereixen tot el meu agraïment, igual que la gent que treballa a l’hotel.

La humanitat, la intel·ligència i el talent de tots els altres residents mereixen el meu més profund respecte i afecte durador.

Deixo Faber inspirada, millorada.