Satu Ekman | Traductora literària

La sínia o, si vols, el viatge a la lluna, la volta al món, la roda moscovita o de Chicago, ens eleva, ens puja al cel i ens ofereix nous horitzons. Ens concentrem amb els companys de góndola, amics nostres, la nostra família, a observar què hi ha més enllà de la nostra rutina.

A Finlàndia, acaben d’instal·lar una cabina amb sauna a la sínia del port de Hèlsinki. La sauna és un lloc on entrem tal com som. Respectem els altres banyistes i, si tenen ganes de parlar, surgeix una conversa sincera, a vegades de grans secrets. Així em sentia quan ens vam reunir en el primer sopar de la residència Faber. Érem cinc de les persones d’orígens i passats molt diversos, però, entaulant conversa, ens vam compte, de seguida, que teníem molt en comú. La sínia, la volta al món, la roda olotina, va pujar a l’aire. Vam fer una volta per deixar que pugés la sisena persona. Va arribar per equilibrar el balanceig de la góndola, érem tres i tres.

The London Eye ser construït per centenars de treballadors de països diferents. I és que aquí som de sis països: Finlàndia, Israel, Catalunya, el Salvador, la Gran Bretanya i la Cabília. I tots treballem en el que ens apassiona.

Teatre, cinema, televisió, ficció, periodisme, assajos, poesia, traducció literària. Històries de generacions, de famílies, de pobles. Experiències d’oceans i continents, de viatges i cultures, de religions i creences. En poc temps s’ha format un nucli unit. La diversitat és nutritiva. Parlem de les fronteres i les barreres en la vida real i creativa tant com de la llibertat d’expressió en allò personal i en allò universal.

El grup que hem format és un inici, no només de Faber sinó de nosaltres. Ens hem llegit mútuament i han sorgit diversos projectes que volem fer junts. El primer grup no baixarà de la sínia. Continuarem en l’aire encara després de l’estada. L’estada continua en la distància.