Víctor Pallejà | Arabista i islamòleg

Els dies a la Residència Faber han passat tan de pressa que costa de creure. Ha estat una experiència agradable i sorprenent. Malauradament, feia temps que no tenia un moment per dedicar-me a l’escriptura creativa tranquil·lament. Quina sorpresa tan increïble ha estat descobrir un ambient tan agradable, juntament amb la tranquil·litat i la bellesa paisatgística d’aquesta bella part de Catalunya. M’adono que l’absència del flux continu d’interrupcions, trucades i missatges del dia a dia s’ha substituït aquí per debats interessants i enginyosos. No puc estar més agraït al destí que m’ha portat a la Residència Faber.

Tanmateix, aquestes línies no són meres històries sobre records agradables, sinó sobre la destinació de la vida intel·lectual al món global. Suposo que a molts de vostès no els agrada el ritme frenètic imposat pel nostre sistema intel·lectual productiu. Em temo que la nostra forma de vida habitual ha arribat a un punt en què la nostra tasca principal, que és el pensament real, està en perill. El temps de qualitat i la tranquil·litat necessàries per escoltar la teva petita pròpia veu creativa són cada vegada més absents. Tothom ho sap, el discurs interior no se sent fàcilment en absència d’un mínim de requisits.

He estat gaudint d’aquest tipus de condicions fins a un grau increïble. En concret, l’impressionant poble d’Olot i el veïnat, el meravellós equip dirigit per Francesc, que s’ocupa de totes les necessitats de la vida, i per últim, però no menys important, un bon nombre de nous amics. Crec que experimentar tot això junts és precisament el que més valoro.

El destí de qualsevol treball de qualitat intel·lectual està relacionat amb aquesta forma particular de requisits de vida de qualitat que són definitivament oposats als procediments de l’industrial Stakhanovistes. Per tant, faig una crida a la riquesa d’aquelles persones que estan interessades en les idees creatives i les institucions que les patrocinen.

Desitjo el millor a la Residència Faber i espero que es mantingui durant molt de temps contra els enemics de tot tipus que menyspreen el pensament real i la llibertat de les persones.