Christopher Okemwa | Professor, escriptor i poeta

El cel gris i silenciós sobre Olot, la pluja suau a la tarda, els tranquils turons i arbres que envolten l’Hotel Riu Fluvià, l’ambient de les habitacions; tot això va contribuir a la meva comoditat a la Residència Faber i em va proporcionar una atmosfera per completar el meu projecte. El meu projecte de poesia, “Love from Afro-Catalonia”, estava compost de poemes entreteixits de pensaments, somnis i desitjos per la meva dona a Kènia. Els poemes també intentaven captar algunes dades sobre Olot i Catalunya. Aviat es publicarà un recull d’aquests poemes. Compartiré el llibre amb tots els que estan llegint aquest informe.

Agraeixo al director de Faber, Francesc Serés i la responsable d’Administració i Comunicació, Gavina Freixa, i a tots els que treballen a l’Hotel Riu Fluvià per la seva hospitalitat que m’ha fet sentir com a casa. Gràcies als meus companys residents que també van ser amables i servicials: Jennifer Natalya Fink, Monique Mizrahi, Laurence Estanove, Caroline Ligthart, Caoilinn Hughes i Daniel Humberto Escoto. Van escoltar atentament els meus poemes i em van donar consells. Un dels poemes que vaig escriure a la residència es titula “Si ho he de fer” i és el següent:

Si ho he de fer

Oh Catalunya, estimada Afro Catalunya

Si he de pintar-te, la meva amiga Catalunya

Et pintaré com un toro africà.

Amb enormes potes que trepitgen el sòl

Amb coll robust que tira de l’arada

Un cap decidit que navega cap endavant

Ulls ardents que veuen les terres de cultiu

Produir prou menjar per als seus fills

Oh Catalunya, si he de pintar-te

Et pintaré com a un toro africà.

 

Oh Catalunya, estimada Afro Catalunya

Si he de teixir-te, la meva amiga Catalunya

Et teixiré com un colom

No violent, educat i silenciós

La meva més gran arma de triomf

La teva natura amable que t’ha guanyat el cor

Oh Catalunya, si he de teixir-te

Et teixiré com un colom

 

Oh Catalunya, estimada Afro Catalunya

Si he de tallar-te en pedra, la meva amiga Catalunya

T’esculpiré com una girafa africana.

Alta i delicada però estable i forta

Capaç de menjar fulles altes al bosc

Capaç de veure enemics que vénen de lluny

Capaç de trepitjar animals sota els seus peus

Oh Catalunya, si he de tallar-te en pedra

T’esculpiré com una girafa africana.

 

Oh Catalunya, estimada Afro Catalunya

Si he de moldejar-te, la meva amiga Catalunya

Et moldejaré com un reietó africà.

Intel·ligent i coneixedora de les estacions de l’any

Que recull branquetes i herba per construir el seu niu

I quan comença la temporada de pluges es refugia

Proporcionar calor i seguretat als seus fills

Oh Catalunya, si he de moldejar-te

Et moldejaré com un reietó africà.