Macarena Dehnhardt | Estudiant de doctorat

Sempre he pensat que investigar sobre les polítiques de diversitat i, en concret, sobre la migració i la llengua requereix una implicació real en aquest tipus d’experiències. Per exemple, ser immigrant en un altre país —encara que sigui per unes setmanes o mesos—, parlar amb persones que van venir de l’estranger al lloc on vius, prestar atenció a les formes en què persones de diferents cultures tracten la integració en la cultura local, etc. En conseqüència, quan vaig arribar a la Residència Faber, em preguntava com podria investigar i discutir sobre polítiques de diversitat amb els meus col·legues tractant, al mateix temps, de tenir una connexió real amb aquests temes. I va resultar que tota l’experiència de Faber i Olot va ser perfecta per submergir-me en un context de diversitat, migració i multilingüisme. El fet que estiguéssim en una residència temàtica i que gent de tot el món vingués a aquesta estada la va fer més enriquidora, ja que vam haver de fer servir una lingua franca (de vegades en anglès i de vegades en espanyol) entre tots els residents, intercanviem opinions dels diferents camps d’investigació i treball en què ens estem desenvolupant i tots vam tenir diferents experiències i punts de vista sobre la diversitat.

A més, l’estada a Olot va ser, per a mi, una experiència de diversitat. Vaig veure gent de diversos països, religions, cultures i llengües (com la processó dels sijs en un dels carrers principals). A més, vaig poder sentir la identitat de la societat amfitriona que utilitza el català com a llengua principal de comunicació en diferents llocs, inclosos els museus locals.

Tot el context em va fer pensar en com podem entendre i viure en una societat diversa, tenint en compte les cultures i les llengües. Estic molt agraïda a Faber i Linguapax per donar-me l’oportunitat de descobrir nous punts de vista de persones de tot el món (l’Índia, el Canadà, els Estats Units, el Brasil i Xile) i per donar-me l’oportunitat de compartir la meva investigació, durant la meva estada a Olot.

Quant als meus dies a la Residència Faber, situada a l’Hotel Riu Fluvià, tot el personal em va fer sentir molt còmode, la qual cosa va fer que fos un escenari ideal per centrar-me en la meva feina i perseguir els meus objectius aquí. D’altra banda, l’equip de Faber (Gavina, Pepa i Pau) va ser amable i obert per ajudar-nos amb tot. També agraeixo el recorregut de la Garrotxa, liderada per Pepa i Gavina, que ens va mostrar llocs com Besalú, Argelaguer i Castellfollit. Per a mi, l’art de Garrell va ser realment notable, perquè era un acostament diferent a l’arquitectura i a les formes en què entenem l’art.

En conclusió, crec que Faber i, en particular, aquesta residència temàtica va ser perfecta per ampliar els meus coneixements i experiència sobre la diversitat, la migració i les llengües, i per pensar en nous temes de recerca a la meva ciutat natal.