El 31 de maig se’n va anar la darrera resident del període i del curs 2016-2017, l’Eileen Truax. Ha estat un període en residència profitós des del punt de vista professional, de l’intercanvi entre residents i també en el retorn que s’ha fet a la ciutat. Els residents han format part d’una comunitat en pràctica sobre periodisme que ha pogut desenvolupar projectes molt diversos i, alhora, units per l’interès de les noves formes de periodisme. L’estada els ha permès no tan sols dedicar-se intensament a fornir els projectes que tenen entre mans sinó també conèixer altres professionals com ells i intercanviar-hi punts de vista. Han estat dues setmanes intenses, amb molta feina feta. Ha arribat, doncs, el moment del balanç.

Faber ha acollit, durant dues setmanes, 21 periodistes, quatre dels quals són estrangers, provinents de Rússia, Finlàndia, Mèxic, els Estats Units i el Regne Unit, i la resta catalans. La majoria de catalans formaven part del col·lectiu d’acció periodística SomAtents.

Els primers d’arribar, el dilluns 15 de maig, van ser l’Oliver Elliott, en Joan Soler, l’Eileen Truax, l’Àlex Hinojo i en Carles Palacio. El dimarts 16 al matí, l’Oliver Elliott (Regne Unit), historiador que ha escrit la tesi doctoral sobre el tractament de la guerra de Corea en la premsa nord-americana, va fer el primer acte del període: una xerrada a l’escola Petit Plançó sobre el que significa ser historiador, i com es va començar a interessar en la història del periodisme americà: “Les protestes en contra de la guerra de l’Iraq l’any 2003 em van fer conscient del poder del textos de diferents mitjans”. Una exposició en un anglès que demostra la feina apassionant dels historiadors.

I el mateix dia en Joan Soler va fer una conferència a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Director de l’Arxiu Històric de Terrassa, professor de Diplomàtica a la UAB i president de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, Joan Soler va avaluar com la premsa utilitza la documentació original per justificar algunes de les notícies més rellevants que genera el procés polític d’assoliment d’un estat sobirà a Catalunya. “Ens hem adonat que en molts casos la premsa treballa amb fotocòpies descontextualitzades, documents electrònics de procedència incerta i que els utilitza amb una narrativa habitual: la del desvetllament del secret”.

Continuem. El dimecres 17 va ser el torn d’en Carles Palacio, un fotoperiodista que col·labora amb diversos diaris catalans i estrangers. En Carles Palacio va fer un taller a un grup d’alumnes del Cor de Maria d’Olot sobre com narrar la quotidianitat mitjançant la fotografia: “darrere dels petits actes i situacions del dia a dia hi ha petites i grans històries”. També va insistir en la responsabilitat que té un fotoperiodista vers la societat en el sentit que pot influir tant una fotografia ben feta com una fotografia mal feta.

El dijous 18 va ser el dia més ple: hi va haver quatre actes; tots diferents, tots interessants. A primera hora del matí, l’Helena Roura, graduada en Periodisme per la UAB i en Carles Palacio ja estaven a punt per impartir un taller sobre el retrat de premsa i com optimitzar els recursos tècnics i compositius. Van ser quatre hores dedicades en exclusiva als alumnes de fotografia de l’Escola d’Arts i Disseny d’Olot, en el marc de les quals també van comparar les dinàmiques de producció dels mitjans de comunicació de masses amb les del col·lectiu SomAtents –del qual tots dos són membres–, que treballa amb més marge de temps.

Mentrestant, en Carles i l’Helena eren amb els estudiants de Fotografia, a la sala de conferències de l’Hotel Riu Fluvià encetàvem una jornada de portes obertes sobre Nou Periodisme a Faber. I el tret de sortida el va iniciar l’Oliver Elliott parlant sobre Donald Trump i la crisi en l’objectivitat periodística: lliçons de la història del periodisme americà.

A les 4 de la tarda el públic va ser un grup d’alumnes de 15-17 anys de l’INS Bosc de la Coma d’Olot. La Laia Seró i en Gerardo Santos van ser els encarregats d’amenitzar la trobada. La Laia Seró aborda temàtiques socials, des del periodisme i l’etnografia, amb la perspectiva de la literatura documental, i en Gerardo Santos ha treballat en ràdio i premsa escrita. Els dos periodistes van explicar a als alumnes de els conceptes bàsics que cal dominar a l’hora d’elaborar un reportatge.

I per acabar el dia, vam organitzar a Can Trincheria una taula rodona protagonitzada per Eileen TruaxLuís Guillermo Hernández i Celia Castellano. Sabem que el periodisme ha servit per conèixer i també per frenar molts abusos de poder, però que també ha funcionat com a corretja de transmissió de molts poders antidemocràtics, poders que han fomentat la desigualtat o el totalitarisme. Davant d’això, els tres periodistes han intentat respondre preguntes com: és possible un altre periodisme?, quin és el compromís i el paper de la societat en el periodisme d’avui?, entre d’altres. Ha estat una conversa plena de vitalitat i de necessitat d’optimisme.

El divendres 19 també va ser un dia prolífic. Mentre Eileen Truax parlava sobre la migració i el periodisme en l’era de Trump, històries d’èxit i resistència als Estats Units, la Laia Seró mantenia conversa amb un grup de joves de l’escola Petit Plançó d’Olot. Es van tractar temes com la importància del dret a la informació o la responsabilitat social del periodista i també dels lectors; el fet que el baix interès que demostren alguns joves pel periodisme és sobretot responsabilitat de la professió. “Una professió que d’ençà de l’inici de la crisi s’està repensant i se n’estan construint alternatives als mitjans convencionals amb independència dels poders polítics i econòmics”, va destacar la periodista. A mig matí presentàvem el període davant de la premsa i tancàvem la jornada de portes obertes del dia amb una presentació del col·lectiu periodístic SomAtents sobre els seus actuals projectes.

Finalment, vam acabar la jornada amb una segona taula rodona a Can Trincheria encapçalada per David Vidal, Cristina Garde i Daria Gavrilova. David Vidal és periodista i escriptor, doctor en Comunicació i membre fundador del col·lectiu periodístic SomAtents. La Cristina Garde és periodista, acadèmica i dissenyadora. La Daria Gavrilova és periodista i estudianta de doctorat; la seva recerca es basa en la llibertat d’expressió que els nous mitjans digitals pretenen aconseguir a la Rússia de Putin. Tots tres van conversar sobre el periodisme i la política en el temps de la revolució digital. L’aparició i la generalització d’Internet i de les xarxes socials ha causat un gran efecte en els mitjans i en els conceptes sobre els quals s’ha desenvolupat el periodisme dels darrers vint anys. Van parlar de la idea de transparència i opacitat a la fragmentació i l’empoderament, passant per conceptes com l’storytelling o el periodisme col·laboratiu.

I per posar punt i final a la primeria setmana de Nou Periodisme a Faber, Daria Gravilova va oferir una conferència sobre “Mitjans en línia a Rússia: l’espai de llibertat” en el marc del segon dia de jornada de portes obertes.

Després d’una primera setmana més que completa pel que fa a nombre de residents i activitats, en vam viure una segona en què ja només quedaven cinc residents: L. Guillermo Hernández i Eileen Truax, d’una banda, Guido Cengiarotti i Margarita Khartanóvitx , de l’altra, i Àlex Hinojo, finalment, que va tornar a Faber per passar-hi el segon cap de setmana i dos dies més. En Guido Cengiarotti treballa en periodisme local, cobrint per diversos mitjans l’actualitat comarcal de la Garrotxa, però també treballa en el sector audiovisual a Barcelona i desenvolupa projectes periodístics propis sobre migració i refugiats. La Margarita Khartanóvitx és periodista multidisciplinària, editora i investigadora de mitjans centrada en les noves tecnologies, educació, negoci i cultura. L’Àlex Hinojo és gestor de projectes culturals, activista pel coneixement lliure i director de projectes a Amical Wikimedia, i és la segona vegada que resideix a Faber. El primer cop va ser en la tercera residència d’Humanitats, la primera d’enguany. A Faber estem oberts a rebre residents que ja han passat per aquí si tenen un projecte que encaixa amb les demandes i necessitats del període en qüestió.

El dimarts 23 la Margarita Khartanóvitx  va visitar l’Escola Pia d’Olot per parlar sobre la seva feina com a bloguera, sobre com realment ser bloguer s’està convertint en una professió. I el dijous 25 Guido Cengiarotti va aclarir els nous termes relacionats amb els mitjans de comunicació i les xarxes socials que sentim avui en dia: fake newsveritatpostveritat, fets alternatius, big data, manipulació, informacions falses… als alumnes de primer de Batxillerat de l’INS Castell d’Estela d’Amer, i els va advertir que tots som comunicadors i que qualsevol compartició d’una notícia pot tenir uns efectes contraris als esperats.

Amb aquests dos actes vam acabar les activitats de Faber en centres educatius i culturals, però encara ens quedava un dia més de jornada de portes obertes, el dissabte 27, per donar l’oportunitat a tots els residents d’exposar els seus projectes professionals. L’Àlex Hinojo va parlar sobre “Veracitat versus verificabilitat, o la importància de citar les fonts a Viquipèdia i al periodisme”; Margarita Khartanóvitx h ens va oferir una conferència sobre “La llibertat dels mitjans i la qualitat en l’era digital de la postveritat. Com la veritat pot sortir a la llum?” i Guido Cengiarotti va posar damunt la taula un tema titulat “Eines per a la identificació de fakenews i gèneres periodístics i la seva difusió”.

Així, amb Nou periodisme posem el punt i final al curs 2016-2017 de la residència Faber. Volem agrair el fet que aquest període que ha estat possible gràcies, d’una banda, al cofinançament obtingut en d’altres i, de l’altra, a l’organització conjunta amb Amikal Wikimedia i SomAtents. I, finalment, com sempre, gràcies a la col·laboració amb escoles i instituts d’Olot i de la comarca, hem pogut dur a terme un programa educatiu interdisciplinari adreçat als alumnes de Secundària i Batxillerat; un programa que ha consistit en xerrades i tallers (en anglès, castellà i català) que han fet els residents sobre qüestions relacionades amb els seus projectes professionals.

Han estat, com hem dit al començament, unes setmanes molt intenses, plenes d’activitats que han permès, una vegada més, que els residents a Faber treballin a la nostra ciutat i amb els estudiants d’Olot i de la Garrotxa. També, és clar, ha estat un moment de trobada amb els ciutadans. Ha arribat el moment de preparar les estades de la tardor. Amb aquests precedents i el pòsit de la feina feta i l’acompanyament dels professionals i de les institucions que han estat al nostre costat durant aquest curs ens serà molt més fàcil. A tots ells, gràcies.