Alan Ruiz | Periodista

Per què escrivim? I per a qui? Què esperen de nosaltres els lectors i què és el que realment els donem? Som honestos amb ells? Ho som amb nosaltres mateixos? Mentim? Contestar aquestes preguntes hauria de ser fàcil per a qualsevol periodista —al cap i la fi, la qualitat de la nostra feina depèn de la resposta—, però és probable que la majoria no tinguem temps per parar-nos a pensar realment què implica l’exercici de la nostra professió. És normal: no tenim temps. I encara en tenim menys quan la revolució digital i les noves rutines de producció i consum d’informació ens obliguen a estar sempre connectats a allò que anomenem actualitat. És normal, però no és una excusa. Ara més que mai és necessari que els periodistes dubtem, que qüestionem la nostra feina —sense pietat— i que no deixem de preguntar-nos perquè escrivim i al servei de qui ho fem.

Fer tot això en el nostre dia a dia frenètic és complicat. Per aquest motiu és essencial que existeixin espais com la Faber; espais que permeten a hom prendre el control del pas temps, espreme’l o aturar-lo segons convingui, buscar la frase perfecta durant hores i esborrar paràgrafs sencers quan sigui precís. Espais on, en definitiva, podem parar-nos a preguntar per què fem el que fem.

És el segon any que participo en la Faber com a membre del col·lectiu SomAtents. Aquesta vegada l’objectiu és més ambiciós: volem reformular el projecte per arribar a més gent i millor (i fer-ho, és clar, d’acord amb el que nosaltres creiem que dona sentit a l’exercici de la nostra professió). Afrontar ambdós reptes no només requereix moltes hores de discussions en grup; també —fins i tot diria sobretot— és precís treballar la relació amb la resta de membres del col·lectiu: millorar la comunicació intragrupal, aprendre a dissentir, a teixir consensos i a passar del “jo” al “nosaltres”.

Els dies que hem passat a la Faber han servit per fer tot això possible i posar els fonaments d’una nova etapa per al col·lectiu. I el que és més important: ho hem fet havent discutit també amb altres residents que ens han alimentat amb les seves crítiques i suggeriments.