El 16 d’octubre va acabar la primera residència del curs 2017-2018, sobre creences religioses. Va ser un mes intens, amb deu professionals provinents d’arreu món que van venir a treballar en els seus projectes professionals entre una setmana i un mes. En total es van fer dotze activitats entre escoles i instituts d’Olot, però també a universitats de Girona i Barcelona.

I el cap d’una setmana, el dia 23, va començar la segona residència del curs, sobre feminismes, que acabarà el 17 de novembre. Un mes en el qual passaran per Faber disset dones residents, la majoria de les quals ja tenen programades activitats molt diverses. Les activitats obertes a tothom aniran a càrrec de Fina Sanz (psicoterapeuta, sexòloga, pedagoga, formadora i escriptora. País Valencià), que presentarà el seu llibre El buentrato como proyecto de vida a Can Trincheria aquest dijous a les 19 h. Tot seguit, divendres, dia 3, hi haurà una jornada de portes obertes en què vuit de les residents a Faber presentaran els seus projectes a l’Hotel Riu Fluvià (Olot). Després, dissabte 4 a les 11 h Marta Roqueta farà un taller sobre representacions de gènere, raça i diversitat en la cultura popular, a L’Ideal d’Olot. La setmana que ve, dimarts 7 de novembre a les 19, Patricia De Souza (escriptora i traductora. Perú) farà una conferència a Can Trincheria per parlar sobre com es representen les dones a elles mateixes i la literatura com a instrument important. I finalment, el diumenge 12 al matí, hi haurà una segona jornada de portes obertes on sis residents més també presentaran els seus projectes. A més a més, la gran majoria d’elles faran també activitats en escoles, instituts i universitats; en aquest cas reservades als alumnes.

Les residents que vindran són Patricia De Souza (escriptora i traductora. Perú), Erika Ruonakoski (filòsofa. Finlàndia), Kate Good (estudiant de doctorat. Estats Units), Bipasha Baruah (càtedra d’Investigació al Canadà i professora. Índia), Raisa Jurva (investigadora en Estudis de Gènere. Finlàndia), Marta Roqueta (editora i columnista. Catalunya), Viktoriia Panova (investigadora, doctora i lectoria en ciències polítiques. Ucraïna), Mary Condren (educadora, escriptora, teòrica i activista. Irlanda), Klara Regnö (doctoranda, investigadora feminista, professora titular. Suècia), L. Ayu Sarawati (escriptora, professora associada, doctoranda. Hawaii), Sameena Azhar (treballadora social i investigadora. Estats Units), Kathleen McNerney (professora, crítica literària i traductora. Estats Units), Fina Sanz (psicoterapeuta, sexòloga, pedagoga, formadora i escriptora. País Valencià) i Jenn Díaz (escriptora. Catalunya).

Kate Good (estudiant de doctorat dels Estats Units), resident a Faber del 30 d’octubre al 17 de novembre, ha destacat que la seva feina com a investigadora “no té cap sentit si després no puc compartir els meus coneixements i difondre’ls entre el públic general. Per això per mi és una gran oportunitat ser a Faber”.  També, Marta Roqueta (editora i columnista de Catalunya) ha considerat un privilegi “compartir amb altres professionals d’arreu del món, especialitzades en el gènere, i poder contactar amb públic general per difondre els meus coneixements”.

Recordem que Faber va obrir les portes el setembre del 2016 i fins al setembre d’enguany es van fer sis residències: tres d’humanitats, una sobre matemàtiques, una sobre dansa i una sobre nou periodisme, en les quals van passar per Faber més de 70 residents i es van fer 44 activitats en total. “Faber no és una torre d’ivori on els residents es tanquen només a treballar, sinó que és un projecte cultural al servei dels residents i de la societat civil. I està resultant un model únic mundial i un model d’èxit. Hi ha molt poques residències al món que ofereixin estades temàtqiues com fem a Faber”, explica el director de Faber, Francesc Serés. Paral·lelament, Josep Berga, regidor de Cultura i Benestar de l’Ajuntament d’Olot, reafirma el caràcter nacional, i no local, de Faber, així com la internacionalització que es fa de la ciutat, la comarca i el país. “Els residents tornaren al seu país i parlaran d’Olot, la Garrotxa i Catalunya. I potser fins i tot tornaran algun dia”, afirma Berga.

Enguany hem començat a programar les primeres residències individuals. Aquestes estades individuals són un servei que Faber ofereix a tot tipus de creadors, escriptors, professionals, investigadors de diverses disciplines. Les primeres dues estades les han fet dos dramaturgs catalans, Marta Buchaca i Jordi Casanovas.

Pel que fa a l’any que ve, continuarem el curs 2017-2018 amb la programació d’estades següents: del 15 al 31 de gener, “Més de 100.000: urbanisme i el futur de les ciutats petites i mitjanes”. Del 19 de febrer al 4 de març Faber acollirà el mateix grup de matemàtics que van venir el curs passat per continuar treballant —en una comunitat de pràctica— en el projecte que ja van iniciar: un projecte europeu de recerca de programari lliure i de llenguatges matemàtics. Del 5 al 28 de març, “Transició energètica: sostenibilitat, educació, futur”. Del 3 al 25 d’abril, “Innovació pedagògica: escoles al segle XXI”. I, finalment, del 7 al 30 de maig, una estada sobre robòtica.