2019

Aina de Cos

Actriu i dramaturga 

Espanya

Del 30 d’octubre al 5 de novembre de 2019

Biografia —

Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. S’ha format com a dramaturga a l’Obrador de la Sala Beckett i en diverses estades internacionals, com ara el Directors Lab del Festival de Melbourne o La Rebelión de las Voces a Santiago de Xile.

És autora de Només quan plou, premi «En Ocasió de la Dona» del Teatre Principal de Palma (2016). L’obra formà part d’IDÒ Balears i va ser seleccionada per a participar a 11th WPI, Women Playrights International Conference a Xile (2018). Ha guanyat el Premi Teatre de Butxaca 2018 de Ciutadella i el Festival Píndoles de Barcelona 2019 amb La Noia de la Benzinera. Recentment, el seu darrer text breu, Fumata Blanca, se n’ha emportat el primer premi Relats Breus Ses Salines 2019; i ha publicat Un Estilete en el Miorcardio amb Ediciones Acto Primero presentada al XX Salón del Libro Teatral de Madrid.

Projecte a Faber —

A la Residència Faber vull iniciar l’esborrany de Mar de tierra, primera part d’Oleaje o la memoria del silencio.

La novel·la pretén explorar, a través de tres generacions de dones d’una mateixa família, el silenci com a part d’un bagatge que van haver de fer seu per sobreviure a un dolor que no es podia mostrar en públic; i com que aquest dolor va quedar ancorat tan endins, que ha estat arrossegat sense cicatritzar de generació en generació. Tal qual les restes d’una embarcació que arriba des de tempestes llunyanes i que pensam que no ens pertany, però que tan mateix, forma part de la nostra història.

Activitat —

La Noia de la Benzinera

Olot | 4 de novembre de 2019

L’activitat realitzada a la Faber Residecy va consistir en una lectura dramatitzada a la Biblioteca d’Olot de La Noia de la Benzinera, text que guanyà el premi de Teatre de Butxaca de Ciutadella 2018 i el Premi Píndoles de Barcelona 2019.  

La Noia de la Benzinera és una peça de teatre breu escrita i dirigida per Aina de Cos per a dues actrius que pretén reflexionar sobre la violència contra les dones en la nostra societat patriarcal partint d’uns fets reals que en el seu moment varen provocar que totes les dones sortíssim al carrer compartint un mateix crit: «Germana, jo sí et crec.» 

La lectura dramatitzada va tenir lloc durant la meva estada a la Faber Residency, (del 30 d’octubre al 5 de novembre) el dia 3 de Novembre del 2019, en català, amb l’actriu Montserrat Mundet. Prèviament, es va organitzar una lectura en castellà per a les companyes i companys de la residència, on col·laborà l’escriptora i poeta Karla Alma Sandoval llegint un dels papers. Després es va organitzar un petit col·loqui en anglès on es va parlar sobre violència de gènere i cultura de la violació, sobre masclisme i patriarcat.