2019

Christopher Okemwa

Professor, escriptor i poeta

Kènia (Àfrica)

Del 17 al 24 de maig de 2019

Biografia —

Web personal

Christopher Okemwa és professor de Literatura i director de l’Escola d’Estudis de Postgrau de la Universitat de Kisii, Kènia. Té un doctorat en Literatura de la Universitat de Moi, així com un mestratge i una llicenciatura en Literatura de la Universitat de Nairobi, Kènia. És fundador i director del Festival Internacional de Poesia de Kistrech a Kènia.

Les seves col·leccions de poesia inclouen The Gong (Nsemia Inc., 2010), Purgatorius Ignis (Nsemia Inc., 2016) i Ominous Clouds (Nsemia Inc., 2018). La seva altra col·lecció, The Pieta, que serà publicada per Narcis (Armènia) el 2019, està traduïda a quinze idiomes. També ha publicat tres textos de literatura oral, una col·lecció de contes, tres llibres infantils i cinc llibres de contes populars del poble Abagusii de Kènia. La novel·la d’Okemwa, Sabina and the Mystery of the Ogre, va guanyar el Premi Burt canadenc de literatura africana (Kènia) el 2015.

Projecte —

Durant la meva estada a Faber, vull escriure un llarg poema d’amor per la meva dona. Aquesta carta d’amor es titula Love Letter from Catalonia o Love from the city of Olot. Comprendrà meditacions, somnis, desitjos i anhels per la meva dona. En el procés d’escriure això, la tradició i les pràctiques culturals de la meva comunitat s’entrellacen amb les experiències de la meva estada al país amfitrió (Catalunya). El meu editor, Nsemia Inc. Editorial, estarà en condicions de publicar aquest llibre de poesia. La portada del llibre portarà el reconeixement a la Residència Faber.

Activitat —

Compartint poesia oral i temes en les comunitats kenianes

Christopher Okemwa | INS Castell d’Estela (Amer) | 22 maig 2019

Arribem a l’escola secundària INS Castell d’Estela a Amer per rebre aplaudiments i aplaudiments dels estudiants. Res era formal i això feia que els estudiants s’expressessin lliurement com si ens coneguessin des de fa anys. Mentre la meva amiga i músic, Monique Mizrahi, tocava la guitarra i parlava molt sobre l’artivisme, vaig presentar poesia oral de la meva comunitat, el poble Abagusii de Kenya. Vaig cantar i vaig recitar cinc poemes orals i els vaig traduir als estudiants. Es van alegrar de poder aprendre coses noves de la poesia oral d’una comunitat molt llunyana a l’oest de Kenya d’un milió de persones. Van fer preguntes sobre la marató a Kenya, sobre Barack Obama, sobre els pares que venien de Kenya, sobre els estudiants als quals ensenyo, sobre l’estat del futbol a Kenya, etc. Les preguntes eren interminables i tot era ple d’emoció, rialles i crits de joia. Vam haver de passar quatre hores per satisfer els estudiants.

Després els estudiants van voler fer-se fotos amb nosaltres. Amb alguns ens vam intercanviar contactes, i d’altres ens volien saludar donant-nos la mà per no deixar-nos anar. Va ser una experiència càlida, que queda gravada en la nostra memòria per molt de temps.

Quan ens en anàvem, els estudiants van suggerir que era una bona idea que ells fossin mentors i intercanviesin idees amb els estudiants de Kenya. També em van demanar per la meva novel·la adolescent, Sabina and the Mystery of the Ogre, una còpia de la qual ja he entregat al seu professor, Miquel Jiménez.

La visita a l’INS Castell d’Estela, l’experiència que vam tenir amb els alumnes i l’hospitalitat dels seus humils professors, és indescriptible, és inoblidable.