2018

Gemma Casamajó

Periodista, poeta i professora

Catalunya

Del 17 al 23 de setembre de 2018

Biografia —

Gemma Casamajó i Solé és professora de Periodisme i Literatura a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB; coordinadora i docent del màster de Periodisme Literari, Comunicació i Humanitats (UAB) i professora de Poesia a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i a l’Escola d’Escriptura de Lleida. Ha estat crítica literària als diaris Avui, El Punt, Segre i a les revistes Caràcters i Time Out. És sòcia de la cooperativa l’Apòstrof, on treballa com a narradora i periodista. Ha estat l’editora dels llibres de memòries de Xavier Rubert de Ventós, Dimonis íntims (Edicions 62, 2014) i Si no corro, caic (Empúries, 2017).

El 2015 obté la Beca de Creació de la Institució de les Lletres Catalanes.

És autora dels poemaris Bloc de notes (2000), XXII Premi Les Talúries, i Terra campa (2014), V Premi Jordi Pàmias. Actualment està escrivint el poemari Domèstica Maragda pel qual ha obtingut la Beca d’Escriptura Montserrat Roig (2018) atorgada per l’Institut de Cultura de Barcelona.

També ha participat en festivals de poesia com La setmana de la Poesia de Barcelona o el Festival Poesia als Parcs de la Diputació de Barcelona.

Projecte —

Durant la meva estada a Faber organitzaré per als residents un taller d’escriptura (3 hores) sobre periodisme i poesia. “On es troben, la poesia i el periodisme? Com podem desenvolupar els periodistes literaris, els recursos rítmics i metafòrics que fan servir els poetes?”. També escriuré alguns poemes del meu darrer llibre de poesia, Domèstica Maragda, que ha rebut la Beca Montserrat Roig 2018, i compartiré el procés de creació de poesia social amb mètodes del periodisme literari.

Finalment, treballaré en un projecte del màster en Periodisme Literari, Comunicació i Humanitats de la UAB. Després de sis edicions i més d’un centenar d’alumnes, a Faber ens retrobarem amb alguns d’ells que han excel·lit, de retorn als seus països —desenes de països diferents—  en el conreu del periodisme literari. Volem aprofitar l’ocasió per posar les bases d’una xarxa internacional de periodistes narratius o literaris que funcionin per projectes i que puguin col·laborar internacionalment.