2019

Jan Erk

Acadèmic

Ciutat del Cap (Sud-àfrica)

Del 25 de març al 5 d’abril de 2019

Biografia —

Jan Erk treballa actualment a l’Institut de Dret Internacional i Comparat a l’Àfrica (ICLA) de la Universitat de Pretòria. També és professor extraordinari a la Universitat de Western Cape, també a Sud-àfrica. Abans d’unir-se a ICLH, Jan va ser membre de l’Institut Stellenbosch d’Estudis Avançats (STIAS) i va ser becari Bradlow a la Universitat de Witwatersrand, totes dues a Sud-àfrica. El 2016 va ser escollit Jan Smuts Memorial Fellow a la Universitat de Cambridge i Fellow de Clare Hall, Cambridge. També ha ocupat càrrecs docents a la Universitat de Toronto, Universitat d’Europa Central, Universitat de Leiden, i és professor visitant recurrent a la Facultat de Dret i Governança de la Universitat d’Addis Abeba, Etiòpia. Els llibres més recents de Jan són: 1) The Ethnopolitics of Ethnofederalism in Ethiopia, 2) Decentralization, Democracy, and Development in Africa, i 3) Federalism and Decentralization in Sub-Saharan Africa. Tots tres de Routledge 2018.

Projecte —

Extraient lliçons de les federacions desaparegudes d’Àfrica i les seqüències fallides: coses que sabem que sabem, coses que sabem que no sabem i coses que no sabem que no sabem.

Durant la meva estada a Faber treballaré en un panorama històric juridicopolític amb l’objectiu de traçar un mapa dels processos d’autodeterminació. Les set dècades de la política africana de la postguerra inclouen bastants lliçons i idees sobre la política d’autodeterminació, separació i secessió. El meu objectiu és identificar aquests patrons comparatius a través del temps i la geografia a l’Àfrica. L’èmfasi està posat en els patrons històrics de llarga durada que abasten períodes precolonials, colonials i postcolonials, el que fa més probable la recerca de l’autodeterminació. Reflexionant sobre l’experiència d’Àfrica, el meu treball tractarà d’exposar el que podem saber, el que no podem saber i com navegar en un futur tan incert.