2019

Judith Vega

Professora de Filosofia Social i Política

Groningen (els Països Baixos)

Del 25 de març al 5 d’abril de 2019

Biografia —

academia.edu

Judith Vega treballa com a professora de Filosofia Social i Política a la Universitat de Groningen, als Països Baixos. Les seves investigacions aborden en general la barreja de la política i la cultura al llarg de la història de la modernitat. Ha publicat, entre altres coses, sobre la història de les idees polítiques, la naturalesa de la filosofia republicana, la justícia de reconeixement i la ciutadania cultural. Recentment ha estudiat els significats democràtics de l’espectador, en particular des d’una perspectiva teoricocrítica. La filosofia feminista ha estat un angle prominent en la seva investigació. En el seu temps lliure participa en una iniciativa ciutadana de suport als refugiats.

Projecte —

Estats sobirans versus vides sobiranes

El meu objectiu és repensar la relació entre sobirania i democràcia. La reivindicació de la sobirania, ja sigui per part de l’Estat o dels moviments independentistes, sovint consisteix a traçar o redibuixar les fronteres, a fer complir la llei o en lluitar per una nova llei. Aquest enfocament legalista tendeix a oblidar una característica important de la lluita per la sobirania: la forma en què es connecta amb els ideals democràtics. Històricament, la reivindicació de la sobirania democràtica implicava el desig d’una presència pública de tots, de poder expressar la pròpia existència. Quines connexions es forgen, o haurien de forjar-se, entre la sobirania externa i la sobirania democràtica, és a dir, l’acció social, el pluralisme i l’emancipació?

Tinc moltes ganes d’explorar aquests temes amb els residents de Faber i els ciutadans catalans. Durant la meva estada a Olot, vull aprofundir en les meves pròpies idees i les d’altres sobre la qüestió de la sobirania nacional i l’autodeterminació i la seva relació amb la democràcia cívica, la identitat i l’emancipació.