2019

Kirsten Ostherr

Doctora i MPH, especialista en mitjans de comunicació, investigadora en salut, analista tecnològica i professora de disseny centrada en humans

Houston, Texas (originalment prop de Boston, Massachusetts)

Del 28 de setembre al 3 d’octubre de 2019

Biografia —

Medical Futures Lab

Kirsten Ostherr, PhD, MPH és la professora d’anglès Gladys Louise Fox a la Universitat d’Arròs a Houston, Texas, on és especialista en mitjans de comunicació, investigadora de salut i analista de tecnologia. És fundadora i directora del programa d’Humanitats Mèdiques (2016) i del Laboratori de Futurs Metges (2012-present). La seva investigació sobre la confiança i la privacitat en els ecosistemes de salut digital ha estat presentada a Slate, The Washington Post, Big Data i Society i Catalyst. Kirsten és l’autora de Medical Visions: Producing the Patient through Film, Television and Imaging Technologies (Oxford, 2013) i Cinematic Prophylaxis: Globalization and Contagion in the Discourse of World Health (Duke, 2005). És editora Applied Media Studies (Routledge, 2018) i coeditora de Science/Animation, un nombre especial de la revista Discourse (2016). Kirsten està escrivint actualment un llibre titulat How Patients Became Data: The Ethics of Mining Personal Health Information.

Projecte —

Durant la meva estada a Faber, treballaré en un manuscrit d’extensió de llibre anomenat How Patients Became Data: The Ethics of Mining Personal Health Information. Els riscos de l’extracció no estan regulats de dades personals de salut, ja que particularment greus per a les poblacions amb antecedents de danys com a resultat de les pràctiques de vigilància de les organitzacions de salut. Aquest projecte utilitza mètodes teòrics, històrics i tècnics per omplir un lloc crític en el treball crític en la investigació sobre la política de vigilància de les dades de salut. Desenvoluparé tres conceptes teòrics (la dataficació de la salut, l’ecosistema metaclínic i els biomarcadors digitals) per aportar una perspectiva històrica sobre els llegats de la desconfiança que conformen les actituds actuals cap a l’intercanvi de dades entre les comunitats que han estat prèviament marginades.

Activitat —

“Salut Digital, Intel·ligència Artificial i Humanitats Mèdiques”

Kirsten Oshterr | Hospital d’Olot i CEHIC UAB | 4 d’octubre de 2019

Kirsten Ostherr va presentar la conferència “Big Data y Salud Digital: Nuevos Problemas por Humanidades Médicas” a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Van assistir a la xerrada estudiants de les escoles de professions sanitàries de Vic, incloent Infermeria, Farmàcia i Treball Social, i els clínics de l’hospital d’Olot que van assistir van ser farmacèutics, informàtics i infermers. La conferència de Kirsten es va centrar en les formes en què les companyies que intenten utilitzar les seves dades per influir en la seva salut estan minant les dades dels pacients. Els estudiants van fer moltes preguntes importants sobre el dilema de voler usar els mitjans socials, i voler que la investigació mèdica progressés, però també voler evitar l’elaboració de perfils digitals i l’explotació de dades personals. El grup va mantenir un estimulant debat sobre la forma en què les empreses de tecnologia s’estan involucrant i canviant les relacions entre els metges i els pacients en l’atenció de la salut. Kirsten també va presentar una conferència anomenada “Doctors, Patients, Networks, and Data: Shifting Power Relations in the Age of AI” al Centre d’Història de la Ciència (CEHIC) de la Universitat Autònoma de Barcelona. A aquesta conferència van assistir professors i estudiants del màster en Història i Filosofia de la Ciència. L’audiència va fer preguntes importants sobre les maneres en què la intel·ligència artificial està canviant les nostres autopercepcions sobre la salut i la malaltia.