2017

Luis Guillermo Hernández

Periodista i acadèmic, Mèxic

Del 15 al 30 de maig de 2017

Biografia —

Luis Guillermo Hernández és periodista, acadèmic i candidat a doctor en Comunicació per la Universitat Iberoamericana.

Té una experiència de més de 20 anys en premsa escrita, televisió, ràdio i mitjans digitals. És corresponsal de diversos mitjans llatinoamericans a Mèxic.

També l’han inclòs en l’antologia Generación ¡Bang! Los nuevos cronistas del narco mexicano (Planeta, 2012) i en els llibres col·lectius 72 Migrantes (Almadía, 2011) i Entre las cenizas (Sur+, 2012), finalista del Premi Internacional de Periodisme Gabriel García Márquez de la FNPI el 2013.

És guanyador del Premi Nacional de Periodisme 2006, va rebre també el reconeixement del Premi Nacional de Periodisme Cultural Fernando Benítez 2011 i va ser finalista del Premi Latinoamericano de Periodismo sobre Drogas 2013.

Projecte —

Luis Guillermo vol dedicar l’estada a Faber a acabar d’escriure el primer esborrany d’una novel·la periodística que ara per ara té com a títols provisionals La Petrolera o Nomás el recuerdo queda. Es tracta d’un relato periodístic literari sobre la vida d’una obrera mexicana anònima que viu i dona testimoni del sorgiment, auge i caiguda d’un imperi (la indústria petroliera mexicana) i el de tot el seu país, des de l’època del “miracle mexicà”, en què el país prometia prosperitat, fins a la decadència social i econòmica de la guerra pel narcotràfic i la corrupció del segle XXI.

Narrada a dues veus, a partir d’una àmplia conversa amb la protagonista i documentació històrica, La Petrolera o Nomás el recuerdo queda pretén ser el relato de la visió dels obrers anònims, que miren els esdeveniments que marquen la seva època i les seves vides sense poder fer-hi res.