2017

Mary Condren

Professora, escriptora, teòrica i activista

Dublín (Irlanda)

Del 25 d’octubre al 15 de novembre de 2017

Biografia —

La doctora Mary Condren va néixer, i ara viu, a Dublín, Irlanda. És autora de nombrosos articles sobre gènere, religió, violència, mitologia i teologia, i The Serpent and the Goddess: Women, Religion and Power in Celtic Ireland. (San Francisco: Harper Collins, 1989: Dublin: New Island Books, 2002). És fundadora i directora de Woman Spirit Ireland, una empresa educativa sense ànim de lucre amb la condició de beneficència, que enllaça amb organitzacions similars a tot el món. A través de Woman Spirit Ireland organitza cursos, grups d’estudi, seminaris, festivals i rituals que celebren els dies irlandesos.

Actualment també ensenya al Trinity College Dublin, al Centre d’Estudis de Gènere i de la Dona, i en el passat ha ensenyat en diversos altres llocs com la Universitat de Harvard, la Universitat de Western Ontario, la Universitat de Winchester (Anglaterra) i la University College Dublin.

Projecte —

El treball actual de Mary Condren se centra en la recuperació de les tradicions precolonials i de la saviesa indígena, ja que recullen la figura de l’irlandès antic i la figura europea de Brigit –deessa, sant, figura folklore– juntament amb els símbols, rituals i artefactes materials associats amb la seva tradició. L’objectiu d’aquest treball és fer front a la “violència simbólica” dels ordres socials de sacrifici occidentals dominants i, en particular, a desafiar el domini del discurs, els rituals i les insígnies de sacrifici de sang que han passat sense percebre’s del religiós a les visions del món polític. Al final, l’objectiu és identificar i recuperar la base per a una “matricial” en lloc d’un ordre social de “sacrifici”.