Mo Sirra | Investigador freelance en pràctica d’art, disseny i comissariat

Tan bon punt va deixar caure la catifa màgica en una altra distensió, el recorregut recent que es va assentar en la seva memòria va perfumar el nou lloc; després de tot, es va asseure al sofà per tornar a viure el viatge que va emprendre.

Tot i les múltiples atraccions —paisatge, gastronomia i gent de la Garrotxa— hi ha alguns llocs d’aquesta comarca que tenen un aire veritablement únic. Imagineu el món sense fluxos de lava? Imagineu que no es pugui aprofundir en el territori de 178 espècies de plantes amb flors i 261 espècies d’animals vertebrats que s’han registrat o que es remunten als claustres renaixentistes d’El Carme, el penya-segat de Basalt a Castellfollit de la Roca, el castell medieval d’Estada Juvinya, el barri medieval de Santa Pau, antic nucli de Sant Feliu de Pallerols, que constitueixen un patrimoni únic, tot excepcionalment escènic, ni descobrir, al llarg dels antics senders de la Vall de Bianya, les quinze esglésies que decoren aquest racó tranquil de la Garrotxa?

Si percebeu una sensació de ruixat durant els vostres itineraris per aquesta comarca, podria ser més que la vostra gran il·lusió després de l’enriquidora cuina volcànica local. La Garrotxa té tantes atraccions que és difícil saber per on començar, però no s’ha de perdre de vista la seva cuina singular, les riqueses de les tradicions gastronòmiques locals, on et pots posar líric amb les cebes dolces del volcà Montsacopa, la forma de la patata amb el terra ric de la Vall d’en Bas, els deliciosos fesols de Santa Pau, les tòfones aromàtiques dels boscos de la Garrotxa. No s’ha d’oblidar tampoc de tastar el blat sarraí, que es feia servir per fer les farinetes, unes postres locals típiques, la xarcuteria local, la ratafía (un licor d’herbes local) i les varietats de blat de moro de color groc i blanc que s’utilitzen per fer el farro semicurat semblant a la sèmola. I així, vaig trobar a faltar el sabor del fesol, una petita mongeta blanc procedent del sòl volcànic de Santa Pau. La fira del fesol va tenir lloc el 21 de gener. No obstant això, vaig degustar cervesa de blat sarraí abans de marxar.

Imagineu-vos l’oportunitat de ballar als 44 cràters volcànics

Imagineu-vos que estàvem a Dalt de tot d’un món antic i místic

Què més podem desitjar?

 

Com? En cotxe, en bicicleta o preferiblement a peu

Durada: tot el viatge

Senyalitzat? El company dels fluxos de lava

Més informació: demaneu-la a Maxwell

Itinerari adequat per a persones amb curiositat cultural

 

“M’encanten els que anhelen l’impossible”. Johann Wolfgang von Goethe

 

Per què us escric?

M’he endut grans records arran del temps que vaig passar allà

 

M’agradaria saludar-vos moltes més vegades

ens vam reunir

vam riure

parlem

vam gaudir

vam explorar tot el valor escènic excepcional

vam aprendre

seguim els fluxos de lava

debatem

vam menjar patates d’Olot

i vam tastar els formatges catalans

 

Envejo la gent que mai no ha visitat la Garrotxa; encara poden descobrir, degustar i experimentar totes aquelles coses que vam tenir el gran plaer d’explorar.

Estimats Alessandra, Angelina, Anne, Aristofanis, Brenda, Clara, Etienne, Francesc, Jessica, Gavina, Ghadeer, Maria, Maxwell, Monica, Negin, Pau i Sofia. La gent acostuma a recopilar coses belles; necessito dir-vos la sort que he tingut de recollir records de persones amb ànimes tan belles?!