Els onze residents que han format part d’aquesta estada han ofert activitats a escoles i instituts, però també una jornada dedicada a un grup d’estudiants molt motivats per les matemàtiques.

“Vam arribar a Faber sabent què en podíem esperar, després de l’estada de dues setmanes que vam passar-hi fa un any. Com que sóc l’únic català que s’hi ha estat tota el període en residència –en Xavier Guitart només s’hi va estar tres dies— m’ha tocat el paper d’hoste. No ha estat difícil, és clar, tot hi ha ajudat: la naturalesa dels encontorns, l’atmosfera de l’hotel i l’equip de Faber. El temps també ha acompanyat, no ens esperàvem que aquell clima agradable que hem tingut al començament vingués seguit d’una nevada com la que vam tenir. Va nevar durant dos dies i la neu va canviar completament la vista que tenim des de la sala on treballem. Va ser divertit veure com tots buscàvem els seients amb les millors vistes per treballar. Al final, vam fer molta feina. Alguns vam aprendre a programar en Sage (un programa de codi obert per a matemàtics), d’altres van ampliar el codi i els restants, van crear aplicacions i arreglar algunes errades. Esperem tornar a veure’ns ben aviat a Olot, a la Faber!”

Qui escriu aquestes línies és en Marc Masdeu, matemàtic investigador de Ramón y Cajal, que va ser qui ens va contactar el 2016 per veure si podien col·laborar amb Faber. Els projectes no serien res sense les persones que els animen i els lideren i per això ha estat tan important la presència d’en Marc Masdeu, d’en Jean-Philipe Labbé, d’en Vincent Delecroix i d’en Aurel Page, els residents que ja van fer una estada de treball durant el febrer de 2017. Han tornat a venir enguany a desenvolupar el seu projecte conjuntament amb Nick Howell, Charles Fougeron, Xavier Guitart, Simon Drewitz, Bertrand Rémi, Irene Pasquinelli i Vít Tucek.

Els projectes matemàtics sempre són difícils de descriure, perquè hauríem de començar dient que és un projecte conjunt entre GAP, PARI i Sage, i que el tema principal de treball és “Subgroups and lattices of Lie groups”. En un primer nivell de traducció diria que l’objectiu de la residència és que tot d’experts treballin en àlgebra, geometria hiperbòlica, espais simètrics, reticles i grups Coxeter i que, al seu costat, hi hagi programadors que puguin millorar la funcionalitat de paquets de codi obert. És a dir que treballen en arquitectures de programació aplicades a processos geomètrics complexos.

Les característiques d’aquestes estades de matemàtics són especials. El treball en grup es combina amb el treball individual, la feina és constant i té un horari específic. Els residents es reuneixen a l’apartament o a la sala de conferències. Per descomptat que el treball és, en part, privat, i també que cadascú té els seus projectes, però tots acaben convergint en el desenvolupament del treball conjunt, gairebé de manera ininterrompuda, són moltes hores de treball, gairebé totes, llevat dels àpats.

Hi ha hagut espai per a altres coses que no ha estat treball de grup o personal, activitats de tota mena, passejades, sortides en bici i fins i tot una excursió al castell de Colltort. També hem de dir, a tall d’anècdota, que Irene Pasquinelli un dia va preparar unes pizzes amb recepta de Pescara meravelloses.

Com sempre, i és d’agrair, els residents han mostrat la millor predisposició a col·laborar amb els centres educatius de la zona i han fet tot tipus d’activitats. Vincent Delecroix va anar a l’Institut Castell d’Estela d’Amer: “Durant la meva xerrada vaig parlar d’algoritmes i probabilitats. Sempre és difícil parlar amb joves estudiants. Hem de saber quins són els seus antecedents en matemàtiques perquè la xerrada sigui comprensible i per mantenint-los interessats. Algunes de les preguntes que van fer alguns estudiants eren sobre el contingut de la xerrada, però també alguna sobre els meus estudis.”

En Xavier Guitart, que curiosament va ser alumne fa anys de l’Institut Castell d’Estela on Vincent Delecroix va anar a parlar d’algorismes, va fer una xerrada sobre criptografia als alumnes del Petit Plançó d’Olot i també als de l’escola Pia. Ens diu: “Durant les xerrades els alumnes es van mostrar interessats i també encuriosits per entendre com es xifra la informació en les comunicacions digitals que utilitzem en el nostre dia a dia, ja sigui quan enviem missatges per WhatsApp o quan entrem al nostre compte de Facebook.”

Finalment, en Marc Masdeu va anar al Cor de Maria i a l’Institut Garrotxa: “El punt principal era que els alumnes s’adonessin que abans de ‘resoldre’ una equació ens cal decidir en quin conjunt busquem les solucions (ja sigui en els nombres naturals, els racionals, els reals…) i quina mena de resposta busquem. El fet de canviar aquests paràmetres pot transformar un problema ‘trivial’ en un d’’impossible’, i les diferents tries s’apliquen totes en diferents situacions. La segona part de la xerrada se centrava en les equacions en dues variables (polinòmiques) i en com els problemes esdevenen molt més difícils.”

El plat fort de les activitats ha estat dissabte 27 de febrer. Hem acollit 14 alumnes de diferents instituts d’Olot i Besalú, des de 4t d’ESO fins a 2n de Batxillerat, i els hem proposat set projectes per investigar durant el dia. Els estudiants s’han apuntat al projecte que més els agradava, i han acabat formant quatre grups per treballar-hi. En el primer grup han experimentat per descobrir què tenen en comú els dibuixos que es poden fer sense aixecar el llapis del paper. El segon grup s’ha dedicat a estudiar els codis detectors i correctors d’errors, que s’utilitzen avui en dia tant els DVD i BluRay com en les xarxes WiFi. El tercer grup ha analitzat un joc combinatòric que es pot fer servir per dividir el preu del lloguer d’un pis de tres habitacions diferents entre tres persones de manera que tothom en quedi satisfet. Finalment, el quart grup ha estudiat com calcular l’àrea d’un polígon dibuixat en una quadrícula, simplement comptant els punts de la quadrícula que hi ha dins del polígon i els que estan a la frontera.

Després de passar tot el dia treballant —excepte una estona per dinar tot prenent el sol a la terrassa—, han preparat uns pòsters per explicar els resultats que han trobat, i que han pogut presentar a la resta de participants.

Ha estat una comunitat en pràctiques magnífica. El grup humà i professional que s’ha creat ens deixarà un record inesborrable a Faber. Sabem que parlem de residents i de professionals, però també d’amics. Ha estat un plaer rebre Marc Masdeu, Jean-Philipe Labbé, Vincent Delecroix, Aurel Page Nick Howell, Charles Fougeron, Xavier Guitart, Simon Drewitz, Bertrand Rémi, Irene Pasquinelli i Vít Tucek, i poder col·laborar una altra vegada amb l’Escola Pia, el Cor de Maria, l’Institut Garrotxa i el Petit Plançó. Per molts anys!