Presentació

La Residència Faber (del llatí faber, ‘artesà, obrer, forjador…’) és una residència d’arts, ciències i humanitats ubicada a la ciutat d’Olot (la Garrotxa) inaugurada el setembre de 2016.

Què pots esperar de Faber? Com és un dia en la residència?

Faber, Residència d’Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya a Olot és un espai on professionals del món de les arts, les ciències o les humanitats (escriptors, traductors, artistes de diverses disciplines, estudiosos, científics, etc.) venen a treballar en el seu projecte durant uns dies. Per això, a Faber oferim:

D’una banda, estades temàtiques que ja hi ha programades al llarg de l’any, en les quals professionals del món de les arts, les ciències o les humanitats poden venir uns dies a treballar en els seus projectes i compartir experiències amb la resta de residents. Durant l’estada, els residents col·laboren en activitats adreçades a estudiants, professionals o públic en general; unes activitats que es faran d’acord amb un projecte que tindrà en compte demandes i necessitats prèvies.

En aquestes estades proporcionem un espai de treball i intercanvi. Som molt respectuosos amb el temps i el procés del projecte de cada resident. Tot i així, no és un espai de retir on aïllar-se dels altres; volem que els residents puguin aprendre els uns dels altres i que hi hagi intercanvi també durant les activitats de retorn.

El perfil de residents que busquem és de persones que necessitin un espai i un temps de treball productiu, persones que tinguin ganes de compartir el seu projecte amb els altres residents i de crear una comunitat amable i solidària.

D’altra banda, estades individuals que tot professional del món de les arts, les ciències o les humanitats pot sol·licitar de fer i venir uns dies a treballar en el seu projecte. És preferible que aquestes persones vinguin fora de les dates en què hi ha estades temàtiques.

En aquestes estades proporcionem un espai de treball sense intercanvi amb altres residents perquè no hi haurà cap altre resident.

Els interessats en qualsevol de les estades poden consultar tota la informació a l’apartat Candidats.

En totes les estades Faber posa tot tipus de facilitat per l’aprofitament del temps, i els residents que han passat per aquí així ho testimonien. El fet de no haver-se de preocupar per l’esmorzar ni pel sopar fa que es pugui aprofitar tot el dia. El paisatge i l’entorn de Faber fan que sigui fàcil descansar de la feina i conèixer millor la realitat de la Garrotxa i de Catalunya.

Eixos fonamentals

Aportació i innovació

Faber és una institució singular en el panorama cultural català i també volem que ho sigui en l’àmbit de les residències internacionals. Hi ha poques residències que treballin amb eixos temàtics. A Faber s’hi ha treballat des de bon començament.

Talent i excel·lència

Els residents de Faber són professionals, acadèmics o creadors que venen avalats per un currículum i un projecte que responen als criteris d’excel·lència que en tot moment s’han explicitat des de la residència.

Internacionalització i diplomàcia cultural

Els residents coneixen Olot i Catalunya, i la ciutat i el país els coneixen a ells. La xarxa de relacions entre residents catalans i estrangers és cada vegada més gran i més profitosa. El mateix succeeix amb la xarxa de relacions que s’estableix entre institucions catalanes i estrangeres.

Retorn social i cultural

Faber és una institució de servei. De servei als residents, a les institucions, associacions i organitzacions (catalanes i estrangeres) amb què es relaciona i, per descomptat, als ciutadans de Catalunya. La residència, si alguna cosa és, és generadora d’activitats: trobades, seminaris, conferències, tallers i activitats diverses que redunden en benefici de la societat que les acull.

Declaració sobre la diversitat

Faber és una institució pública i es deu a les comunitats a qui ha d’oferir els seus serveis. Considerem que la diversitat és part del nostre projecte, que és un element indispensable per al bon funcionament de Faber i per a la consecució dels objectius que ens hem fixat com a residència.

Faber és un espai obert a tothom però som conscients que la definició d’aquest tothom sempre és problemàtica. No parlem només dels conceptes de les trobades, és clar, parlem de com aprenem i de com difonem els continguts i les experiències vitals dels residents. Apreciem la diversitat com una manera d’eixamplar el radi d’acció de Faber.

Estem compromesos amb els debats que situen la nostra societat en clau de progrés i que assenyalen desigualtats socials i culturals i diferències de poder. Ecologia, migracions, feminisme, identitats, capitalisme, globalització i molts d’altres conceptes volen ser tractats a Faber des d’un punt de vista interseccional.

Entenem com una limitació el fet de no poder arribar més lluny, geogràficament parlant, però també des del punt de vista de classe social, és a dir, voldríem poder tenir fons per atorgar beques i borses de viatge que ens permetessin equilibrar la provinença de residents. Som conscients dels biaixos que es produeixen en els processos de selecció i esperem millorar-los en un futur. Sense que serveixi d’excusa, Faber és encara una institució que té dos anys de vida. Volem créixer amb els residents que acollim i amb la ciutadania que ens acull.

Equip

Francesc Serés, director

Escriptor i director de Faber Residency. Autor d’una àmplia obra literària que inclou De fems i de marbres (2003), La força de la gravetat (2006), Caure amunt. Muntaner, Llull, Roig (2008), Contes russos (2009) i Mossegar la poma (Quaderns Crema, 2012), tots publicats per Quaderns Crema. El seu darrer llibre és La pell de la frontera (Quaderns Crema, 2014), una no-ficció narrativa que descriu l’arribada de la immigració dels darrers anys al Baix Cinca i el Segrià. Traduït a diferents llengües, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura i el Premi Ciutat de Barcelona, entre d’altres, i col·labora habitualment amb mitjans com l’Ara, L’Avenç o El País.

Pepa Pasamón, tècnica de continguts

Gestora cultural des de fa més de 25 anys. Llicenciada en Dret, màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona i postgraduada en Gestió d’Entitats sense Ànim de Lucre i en Propietat Intel·lectual, ha ocupat durant onze anys el càrrec de cap de serveis de l’Institut Ramon Llull. Anteriorment  havia treballat en programació del Teatre Auditori de Granollers, com a coordinadora del Mercat de Música Viva i, a l’inici de la seva carrera professional, com a gestora de la companyia de dansa Mal Pelo, quan es va crear la residència artística de L’Animal a l’Esquena. També ha estat professora en el màster de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona i al de la Universitat Oberta de Catalunya, i ha col·laborat en mitjans de comunicació com la Revista musical catalana del Palau de la Música.

Gavina Freixa, administració i comunicació

Va estudiar Ciències de la Comunicació a la Universitat de Wolverhampton (Anglaterra) i va treballar cinc anys en l’àmbit de la Comunicació. Després va ampliar la seva formació estudiant Filologia Catalana (UB) i fent el postgrau d’Assessorament Lingüístic (UAB). Ha treballat nou anys com a correctora de català per a l’Administració pública i diverses empreses.

L’espai

Faber s’ubica a les instal·lacions de l’Hotel Riu Fluvià, a Olot (la Garrotxa, Catalunya), des d’on es veu la Serra del Corb i el Puigsacalm.

Agraïments

Ho fan possible:

Hi col·laboren:

Agraïments especials: