Presentació

Faber, Residència d’Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya a Olot és un espai on escriptors, traductors, artistes de diverses disciplines, estudiosos i científics conviuen i treballen en el seu projecte professional durant un temps determinat en el marc d’una estada temàtica.

Faber organitza diverses estades temàtiques al llarg de l’any. En cadascuna assisteixen uns quants professionals per treballar en algun projecte relacionat amb l’àmbit temàtic del període en qüestió. Els interessats han de presentar candidatura i passar un procés de selecció.

Durant el temps de convivència, els residents col·laboren en activitats adreçades a estudiants, professionals i al públic en general. Aquestes activitats es faran d’acord amb un projecte que tindrà en compte demandes i necessitats prèvies.

La residència és, doncs, un espai interdisciplinari i contemporani que participa dels interessos de la societat que l’acull. Recull les idees, els corrents d’opinió i les preocupacions de la cultura contemporània europea i mundial. L’actualitat permanent de la residència es veu reforçada pels residents que hi arribin. Faber col·labora en el manteniment de vies comunicació vers Catalunya i vers el món, imprescindibles en la societat contemporània, i vol ser una eina de relació d’Olot amb altres ciutats, i de Catalunya amb altres països.

Eixos fonamentals

Aportació i innovació

Faber és una institució singular en el panorama cultural català i també volem que ho sigui en l’àmbit de les residències internacionals. Hi ha poques residències que treballin amb eixos temàtics. A Faber s’hi ha treballat des de bon començament.

Talent i excel·lència

Els residents de Faber són professionals, acadèmics o creadors que venen avalats per un currículum i un projecte que responen als criteris d’excel·lència que en tot moment s’han explicitat des de la residència.

Internacionalització i diplomàcia cultural

Durant els primers nou mesos de vida, per Faber han passat 70 persones de quinze països diferents. Els residents han conegut Olot i Catalunya i la ciutat i el país els han conegut a ells. La xarxa de relacions entre residents catalans i estrangers és cada vegada més gran i més profitosa. El mateix succeeix amb la xarxa de relacions que s’estableix entre institucions catalanes i estrangeres.

Retorn social i cultural

Faber és una institució de servei. De servei als residents, a les institucions, associacions i organitzacions (catalanes i estrangeres) amb què es relaciona i, per descomptat, als ciutadans de Catalunya. La residència, si alguna cosa és, és un generador d’activitats: trobades, seminaris, conferències, tallers i activitats diverses que redunden en benefici de la societat que les acull.

Equip

Francesc Serés, director

Escriptor i director de Faber Residency. Autor d’una àmplia obra literària que inclou De fems i de marbres (2003), La força de la gravetat (2006), Caure amunt. Muntaner, Llull, Roig (2008), Contes russos (2009) i Mossegar la poma (Quaderns Crema, 2012), tots publicats per Quaderns Crema. El seu darrer llibre és La pell de la frontera (Quaderns Crema, 2014), una no-ficció narrativa que descriu l’arribada de la immigració dels darrers anys al Baix Cinca i el Segrià. Traduït a diferents llengües, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura i el Premi Ciutat de Barcelona, entre d’altres, i col·labora habitualment amb mitjans com l’Ara, L’Avenç o El País.

 

Gavina Freixa, administració i comunicació

Va estudiar Ciències de la Comunicació a la Universitat de Wolverhampton (Anglaterra) i va treballar cinc anys en l’àmbit de la Comunicació. Després va ampliar la seva formació estudiant Filologia Catalana (UB) i fent el postgrau d’Assessorament Lingüístic (UAB). Ha treballat nou anys com a correctora de català per a l’Administració pública i diverses empreses.

L’espai

Faber s’ubica a les instal·lacions de l’Hotel Riu Fluvià, a Olot (la Garrotxa, Catalunya).

Agraïments

Ho fan possible:

Hi col·laboren:

Membre de:

Agraïments especials: