Gerardo Santos | Periodista, redactor i muntador de vídeo

Per segon any consecutiu, la meva estada a la Faber Residency m’ha permès compartir amb periodistes d’arreu del món una experiència única. No només es tracta de conèixer els projectes de la resta de professionals convidats a l’estada i explicar-los els propis, sinó també saber com es fa el periodisme a altres parts del món, i comparar-lo amb les nostres realitats.

La mirada crítica de la resta de residents enriqueix els projectes personals, els aporta un nou angle i ens ajuda a refer-nos algunes preguntes bàsiques que, de tant acostumats com estem al treball del dia a dia, tot sovint obviem. Alguns temes que a casa nostra donem per sabuts, en altres parts del món són nous, i a la inversa.

Els professionals del periodisme estem acostumats a unes rutines que s’escapen de la mesura humana. Importen més les xifres que les històries, ens fixem més en els clicks que en les persones. Volent fugir d’aquesta perspectiva merament empresarial, ja fa sis anys que un grup de joves periodistes vam fundar el col·lectiu SomAtents.

Després d’aquest temps, el col·lectiu ha crescut i s’ha fet gran, però encara continua vestint les robes d’un jove estudiant. Com a coordinador del col·lectiu, el meu gran objectiu per a l’estada d’enguany a la Faber era vestir un nou SomAtents. Aquesta setmana a Olot ha servit, sens dubte, per enfortir el grup i assentar les bases de la refundació del nostre projecte comú. Hem posat en comú els dubtes, les pors, els desitjos i les il·lusions de cadascun dels membres de SomAtents. Només així, després de moltes hores de debat i treball en comú hem aconseguit donar forma a una nova redacció periodística. Una redacció que ara començarà a caminar, i que ho farà gràcies al temps i les facilitats que ens ha brindat la Faber.