Nou Periodisme II

setembre – octubre 2018

PERIODISME NARRATIU: LES FORMES DE LA VERITAT 

De tots els canvis que ha experimentat la nostra societat durant els darrers anys els que han afectat la informació i la comunicació han estat, sens dubte, uns dels més importants. Han transformat la manera de relacionar-nos, d’explicar-nos, de treballar, de crear vincles.

El periodisme no ha estat aliè a aquests canvis, tot al contrari, els ha viscut en primera línia fins a l’extrem que el panorama s’assembla ben poc al de fa uns anys. Alguns afecten el debat sobre el paper del periodisme en la construcció d’una democràcia avançada, i la majoria els ha provocat la situació de crisi i reconversió industrial del sector. Les transformacions més interessants, però, són les que fan possible noves formes de narrar la realitat. És per això que a Faber hem volgut dedicar una altra estada al periodisme. Una altra, després de l’èxit i de la bona experiència de la residència que vam organitzar el 2017 i que ja va comptar amb la col·laboració del grup de periodistes SomAtents.

En aquest cas, posarem l’èmfasi en el que s’anomena, sobretot en l’àmbit llatinoamericà, periodisme narratiu, i que en la tradició acadèmica catalana i espanyola ha rebut el nom de periodisme literari, una etiqueta més àmplia i inclusiva. Sigui anomenat narratiu o literari, o New Journalism en la tradició anglosaxona, aquesta mena de periodisme va més enllà del convencional storytelling, des dels muckrakers estadounidencs a començaments del segle XX fins a l’actualitat.

El debat sobre com hem de fer periodisme de qualitat avui en unes noves condicions de producció, distribució i consum, topa amb la crisi de la credibilitat del periodisme, i el debat sobre la veritat i la postveritat. Pot el periodisme literari ser una eina de treball eficaç en aquest context polític, cultural i industrial advers?

Aquests seran els eixos principals de treball que se seguiran a Faber durant aquesta estada, amb d’altres que hi tenen relació, com l’auge de les noves narratives —el periodisme gràfic, el webdoc, el newsgaming o el periodisme de dades, per exemple.

És per això que fem una crida a candidats que vulguin optar a una de les beques que oferim a Faber. Els residents compartiran estada i reflexions amb els periodistes de SomAtents i amb estudiants i professors del màster de Periodisme Literari i Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona. Poden optar-hi tot tipus de professionals que treballin en l’àmbit periodístic o que hagin reflexionat sobre el periodisme, els seus límits, la seva actualitat, el seu futur. També altres professionals (professors, científics, sociòlegs, antropòlegs, filòsofs, economistes i d’altres) que des d’altres àmbits tinguin un projecte relacionat amb l’objecte de la residència.