Els últims residents del primer període en residència de 2017 van deixar Faber dissabte passat, 11 de febrer. Des que vam començar, el 15 de gener, hem viscut quatre setmanes molt intenses, tant per als residents com per l’equip intern de Faber, però el resultat final és més que positiu, la qual cosa ens dona més motius per continuar treballant fort per aquest projecte.

Aquesta estada va començar amb cinc residents: Valerie Miles (escriptora, traductora i editora americana), Alissa Ganíeva (escriptora russa), Etienne Rouziès (escriptor, historiador i bibliotecari de la Catalunya del Nord), Neus Penalba (professora i investigadora) i Àlex Hinojo (gestor cultural). Al cap d’una setmana, quan se’n va anar Àlex Hinojo, van arribar Marina Espasa (escriptora, traductora i crítica literària) i Àngels Bassas (actriu i escriptora), que també van fer estada una setmana. Tot seguit, va arribar Allan Cameron (escriptor, traductor i editor escocès) i, al cap de pocs dies, Inari Listenmaa (estudianta de doctorat que estudia la tecnologia del llenguatge, i professora), Lila Azam (escriptora nascuda a París i resident a Nova York), Jakuta Alikavazovic (escriptora i traductora francesa) i Bernat Ruíz Domènech (dissenyador, assessor de comunicació i professor).

Tots ells, a banda de treballar en els seus projectes professionals, han participat en diverses activitats durant la seva estada a Faber. Valerie Miles va fer una conferència sobre Roberto Bolaño a l’Aula d’Escriptura de Girona. Alissa Ganíeva va fer una xerrada amb Matthew Tree, al Museu Darder de Banyoles, sobre els problemes d’identitat nacional, religió, història de les nacions i el paper dels escriptors en els processos socials globals. En una altra conferència, a la UB, en què va parlar de la tradició i transgressió en la seva novel·la, La muntanya de la festa, i una darrera trobada, al Ciemen de Barcelona, en què Ganíeva va parlar de les dones i l’Islam, els rols de gènere en el nord del Caucas i els desafiaments religiosos d’avui dia a la regió. Etienne Rouziès va mantenir una conversa amb els alumnes de Batxibac de l’Institut Abat Oliba de Ripoll sobre art i literatura però també sobre les diferències socials i culturals dels dos costats dels Pirineus. Àlex Hinojo va fer una xerrada a l’Escola Pia d’Olot i dues a l’Escola Petit Plançó sobre la Viquipèdia. I encara una altra a la FES sobre el coneixement compartit a través de les xarxes i de la cooperació, i del debat obert com a mecanismes bàsics i democràtics a l’hora de fer arribar informació i continguts a tothom. Allan Cameron va anar a explicar a l’Escola Petit Plançó d’Olot la seva feina d’editor. Marina Espasa va parlar a l’IES Montsacopa d’Olot sobre la seva trajectòria professional com a periodista cultural, escriptora i crítica literària. Àngels Bassas va fer una xerrada sobre la seva experiència i trajectòria professionals a l’Escola Pia d’Olot. I, finalment, Lila Azam i Jakuta Alikavazovic, moderades per l’escriptor Joan Lluís-Lluís, van mantenir una conversa sobre la literatura i la creació a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres.

Balanç en xifres en un mes de residents

Durant aquesta estada han passat per Faber 12 residents, s’han dut a terme 13 activitats, les quals han arribat a un públic total de 350 persones mitjançant l’ús de quatre llengües (català, castellà, anglès i francès).

Qui ha fet possible aquesta estada

I no podem posar punt i final a aquesta estada sense agrair a totes i cadascuna de les persones que l’han feta possible. D’una banda, les persones que hi ha al darrere de cada entitat, cada centre, cada organisme, cada equipament… que han mostrat interès sol·licitant la participació d’algun dels residents o que ens han permès dur-hi a terme algun acte. És per això que volem expressar el nostre agraïment a Pilar Guix (Institut Abat Oliba), Rosa Roca (IES Bosc de la Coma), Ita Asparó (Escola Pia), Teresa Aulí (Petit Plançó), Cristina Jutge i Nati Vilanova (Biblioteca Fages de Climent de Figueres), Joan-Lluís Lluís, Llibreria l’Altell, Eva Martí (Biblioteca de Banyoles), Matthew Tree, Jaume Santaló i Glòria Granell (Escola Municipal d’Humanitats), Xavier Pla (Universitat de Girona), Salut Martí i Mia Tarradas (Escola Oficial d’Idiomes d’Olot), Miquel Cabal i Ricardo San Vicente (Universitat de Barcelona), el personal de Dinàmig, la FES i l’IMCO.

D’altra banda, els residents, que s’han mostrat receptius en tot moment i s’han adaptat tant com han pogut a les activitats que els hem proposat —cosa gens fàcil tenint en compte que han vingut per dedicar-se intensament a les seves respectives feines—. I gràcies també a les 350 persones que han participat en els actes que hem organitzat; sense elles, cap acte tindria sentit.

I, finalment, gràcies a l’Ajuntament d’Olot i el Departament de Cultura de la Generalitat, pel seu suport a aquest projecte.

I ara, què toca?

Ara sí, acabada aquesta primera estada de l’any, només ens queda continuem treballant per acollir, d’aquí a dues setmanes, un grup de nou matemàtics provinents d’arreu del món.