John Maloney | Informàtic i creador de sistemes de programació per a principiants

Els esforços creatius requereixen un pensament profund. Desafortunadament, per a la majoria de nosaltres el temps de pensar amb qualitat és rar. Sovint ens veiem obligats a pensar mentre fem altres coses com anar a la feina, fer exercici o dutxar-nos. Al maig, la Residència Faber em va donar el gran regal de tenir temps per pensar amb qualitat, i molt. Vaig arribar a Olot abans que la resta del meu equip i durant diversos dies vaig tenir la llibertat de pensar en el projecte MicroBlocks des de molts angles, nivells de detall i escales de temps. Part del meu temps de reflexió el vaig passar davant de la pantalla del meu ordinador, una altra part el vaig passar recorrent els bells senders que comencen a prop del Hotel Riu Fluvià.

Va ser una benedicció!

Poques persones creatives són illes. La majoria de nosaltres necessitem les idees i l’estímul d’altres o les nostres idees s’esvaeixen. Si el temps de pensar amb qualitat és el sòl en el qual germinen les idees, la conversa amb els col·legues intel·ligents és la llum del sol que els fa créixer. Un cop més, la Residència Faber va proporcionar regals inavaluables.

Primer, la Residència Faber va reunir la majoria de l’equip de MicroBlocks en un sol lloc. L’equip té membres a Espanya, Alemanya i els Estats Units i s’estén per 9 zones horàries. Encara que som excel·lents en la col·laboració remota, el fet d’estar en el mateix lloc ens va permetre treballar més ràpid, indagar junts en problemes difícils i discutir les coses amb més profunditat del que podem fer-ho quan treballem a distància. El més important és que estar junts ens va ajudar a desenvolupar una visió compartida de com encaixen els projectes MicroBlocks, Snap! i Mozilla IOT. Per exemple, el primer dia que vam estar junts, descartem un disseny anterior per a la comunicació entre Snap! i MicroBlocks i canviem a un basat en l’estàndard obert Web of Things de Mozilla. El nou disseny permet que els tres projectes funcionin sense problemes. Té tants beneficis que el disseny sembla obvi en retrospectiva, però dubto que se’ns hagués acudit si no haguéssim estat al mateix lloc.

En segon lloc, la Residència Faber ens va reunir amb un meravellós i inspirador grup d’educadors de Catalunya i altres parts d’Espanya, incloent Miguel Antonio Peña, de Madrid; Joan Guillén, Josep Ferrándiz i altres del departament d’educació de Barcelona; Nina Coll, Cristina Barriuso, Víctor Casado i José García, del grup Citilab Barcelona Edutec; i, per descomptat, Toni Moreno, que ha estat promovent la robòtica i l’educació STEAM a Olot durant més de 20 anys. Les llavors plantades en passar una setmana amb aquest grup de persones increïbles ja han fet arrels. De tornada a l’aeroport, vaig visitar el grup de Edutec al Citilab i vam començar un emocionant projecte per compartir idees i documentació d’activitats en el saló de classes. També he començat a treballar més de prop i directament amb l’equip de Edutec en el suport de MicroBlocks per a la nova placa ED1.

La collita d’aquesta experiència va molt més enllà de les persones que van compartir la setmana a Olot. Tots nosaltres estem involucrats en l’educació, de manera que les idees, inspiracions i col·laboracions que van sorgir durant el nostre temps junts s’estendran a tots els nens (i adults) que assolim.

Gràcies, Residència Faber, per tots aquests meravellosos regals!