Visita del conseller de Cultura, Santi Vila, a la Residència Faber

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha visitat aquest matí Faber. Després d’una ruta per les instal·lacions, ha tingut lloc un esmorzar-reunió en el qual el director de Faber, Francesc Serés, ha presentat el projecte. Hi ha assistit, a banda del conseller, la Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes; l’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas; el regidor de Cultura d’Olot, Pep Berga, i Ricard Sargatal, director gerent de l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot. Tot seguit, han pogut conèixer els residents allotjats encara a la Residència. Santi Vila ens ha transmès el seu suport i confiança en el projecte.

La Residència Faber, impulsada per l’Ajuntament d’Olot i la Generalitat, va néixer amb tres objectius: oferir un espai de treball idoni als residents perquè puguin desenvolupar el seu projecte professional, propiciar la convivència entre professionals de diferents àmbits per tal de fomentar sinergies i posar a disposició de la ciutadania tot aquest talent mitjançant activitats diverses. Tot això s’ha acomplert. A més, si bé la previsió inicial era rebre cada any uns quaranta residents, ara ja es calcula que a finals d’any hauran passat per Faber una seixantena de professionals provinents de diverses nacionalitats.

Pel que fa al balanç dels primers cinc mesos de funcionament, Faber ha organitzat tres estades, en les quals s’ha acollit 28 residents en total i s’han dut a terme 20 activitats de retorn a diversos indrets del país.

En aquests moments estem al final de la primera estada de l’any, la de literatura (del 15 de gener al 11 de febrer), en la qual hi ha hagut escriptors, investigadors, gestors del coneixement, dramaturgs i actrius. I a continuació en vindran cinc més: la de matemàtiques (del 27 de febrer al 10 de març); la de dansa (del 12 de març al 10 d’abril), en què hi haurà artistes, ballarins, coreògrafs, crítics de dansa i teatre; la de fake news (de l’1 al 15 de maig), en què hi haurà polítics, activistes, periodistes, empresaris i teòrics, la de creences religioses (del 12 de setembre al 16 d’octubre) i la de feminisme (del 23 d’octubre al 7 de novembre).

Com a novetat, enguany s’han introduït les residències individuals: propostes de grups o bé particulars interessats a treballar a Faber. Es tracta d’estades en residència fora dels períodes marcats.

Fotografies: Martí Albesa